Natuurberichten

Dossier: Exoten

Door activiteiten van de mens en een veranderend klimaat zien we steeds meer uitheemse soorten in Nederland. Deze soorten kwamen oorspronkelijk niet in Nederland voor maar kunnen zich steeds vaker in Nederland vestigen. Nieuwe soorten hebben vaak weinig vijanden en kunnen zich snel voortplanten met regelmatig negatieve gevolgen. De Amerikaanse rivierkreeft, Japanse duizendknoop of halsbandparkiet zijn bij veel mensen bekend maar er zijn nog veel meer soorten die zich in Nederland verspreiden. Lees hieronder alle recente berichten over exoten in Nederland. De meest actuele berichten staan bovenaan.
Deel deze pagina

Pagina 45 van 55 - 547 Resultaten

containerplanten uit Zuid-Europa

Mediterrane planten zijn bij ons in trek als tuin-, kas- of kamerplant. Olijven en Palmen bijvoorbeeld gaan hier vlot over de toonbank. Is er vraag, dan is er handel en dus worden de planten met containers vol aangevoerd. Daarmee..


Lees verder 7 maart 2011   11 jaar oud
Witkopvingermos; Henk Timmerman BLWG
KNNV afd. Lelystad werkgroep korstmossen

De laatste jaren worden op laanbomen steeds vaker korstmossen gevonden die meegelift zijn vanuit boomkwekerijen in zuidelijk Europa. Het gaat bijna altijd om heel jonge bomen die on-Nederlands rijk met korstmossen begroeid zijn...


Lees verder 3 maart 2011   11 jaar oud
Zilvervisje Lepisma saccharina  Sebastian Stabinger GNU licentie

Ze zijn net zo nauw aan de mens verbonden als onze honden en katten. Alleen niet zo welkom als huisdier: zilvervisjes. Ze zijn meestal te zien op wat vochtige warme plekken in huis, zoals rond het toilet of onder plantenpotten...


Lees verder 25 februari 2011   11 jaar oud
Detail opname van Gele wratspons in Oosterschelde

In de Oosterschelde komt sinds ruim tien jaar een opvallende spons voor. Hij kan tot enorme afmetingen uitgroeien en overwoekert op veel plaatsen de bodem van de Oosterschelde. Behalve in de Oosterschelde was hij sinds 1996 ook en..


Lees verder 21 februari 2011   11 jaar oud
Copaxa Lavendera

In Gouda is vorige week door twee waarnemers de Copaxa lavendera gezien in de Slagenbuurt. Het gaat om een vlinder uit Mexico, die hier met materialen is ingevoerd. De grote en opvallende vlinder is al eerder in Nederland..


Lees verder 19 februari 2011   11 jaar oud
Toeloop van vogelaars in Warga, Friesland, voor Oosterse tortelduif.
De sensationele ontdekking van een Oosterse Tortelduif midden in het rustieke Friese plaatsje Warga bracht in januari 2010 honderden vogelaars op de been, en betekende een nieuwe soort voor de Nederlandse lijst van vogelsoorten.

Uit de laatste update van de vogelnamenlijst van de Dutch Birding Association blijkt dat de mijlpaal van 500 waargenomen vogelsoorten in Nederland in 2010, het Jaar van de Biodiversiteit, is bereikt. Het tellen is niet zo..


Lees verder 15 februari 2011   11 jaar oud
Jeneverbesbekertje

Het Jeneverbesbekertje is een echte winterpaddenstoel die vooral te vinden is op jeneverbessoorten die in tuinen worden aangeplant. Zodra de sneeuw verdwenen is, komen de eerste exemplaren tevoorschijn. In Nederland is de..


Lees verder 26 januari 2011   11 jaar oud

Afgelopen weekend vond de landelijke slaapplaatstelling van Halsbandparkieten plaats. De telling is onderdeel van het SOVON-project Meetnet Slaapplaatsen dat één keer per jaar wordt georganiseerd. Net als vorig jaar ging het om..


Lees verder 20 januari 2011   11 jaar oud
sika hert

In het kader van 'signalering exoten' zoekt de Zoogdiervereniging naar waarnemingen van exotische herten zoals sikahert en muntjak. Het sikahert blijkt zich te kunnen inkruisen met ons edelhert. In Schotland is dit al op grote..


Lees verder 17 januari 2011   11 jaar oud

Voor exotische paddenstoelen hoeft u niet ver weg. Ga naar een kas, of naar Burgers’ Bush. Met de exotische planten zijn exotische schimmels meegelift, en zo krijgt u dicht bij huis tropische paddenstoelen te zien...


Lees verder 5 januari 2011   11 jaar oud

Archief