Natuurberichten

Dossier: Exoten

Door activiteiten van de mens en een veranderend klimaat zien we steeds meer uitheemse soorten in Nederland. Deze soorten kwamen oorspronkelijk niet in Nederland voor maar kunnen zich steeds vaker in Nederland vestigen. Nieuwe soorten hebben vaak weinig vijanden en kunnen zich snel voortplanten met regelmatig negatieve gevolgen. De Amerikaanse rivierkreeft, Japanse duizendknoop of halsbandparkiet zijn bij veel mensen bekend maar er zijn nog veel meer soorten die zich in Nederland verspreiden. Lees hieronder alle recente berichten over exoten in Nederland. De meest actuele berichten staan bovenaan.

Pagina 48 van 67 - 665 Resultaten

Acharia stimulea

Giftige dieren in en rond het huis: in Vlaanderen krijgen we er zelden mee te maken. Onlangs kreeg een familie uit Kortenaken een giftige rups uit Noord-Amerika over de vloer. Het gaat om Acharia stimulea: een Noord-Amerikaanse..


Lees verder 4 november 2013   10 jaar oud
Veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje

Lieveheersbeestjes hebben niet echt een boosaardige reputatie of uitstraling, maar soms komen ze toch verrassend vervelend uit de hoek. In de herfst gaan vooral de exotische Aziatische lieveheersbeestjes op zoek naar een warm..


Lees verder 1 november 2013   10 jaar oud
Rivierkreeft

Voor het eerst in Nederland zijn hopen van de rode Amerikaanse rivierkreeft (Procambarus clarkii) gefilmd. In de video van Vroege Vogels graaft Bram Koese van Stichting EIS-Nederland het mysterieuze holletje uit. Om meer inzicht..


Lees verder 25 oktober 2013   10 jaar oud

Sinds 2002 worden de Nederlandse wateren gekoloniseerd door een viertal grondelsoorten (marmergrondel, zwartbekgrondel, Kesslers grondel en Pontische stroomgrondel) afkomstig uit de Ponto-Kaspische regio. Ze hebben zich inmiddels..


Lees verder 16 oktober 2013   10 jaar oud
Detail opname van de kop van een Zager, Grevelingenmeer

De Zager is een forse borstelworm die momenteel algemeen langs de Nederlandse en Noordwest-Europese kust voorkomt. Biologen discussiëren al jaren over de vraag of het, voor dit gebied, een autochtone soort is of dat het mogelijk..


Lees verder 29 september 2013   10 jaar oud

In juli is in een tuin in Montfoort (Utrecht) Eurema hecabe gefotografeerd. Deze dagvlinder komt niet in Europa voor en is afkomstig uit Azië of Afrika. De vlinder is nog nooit eerder uit Nederland gemeld en heeft (dus) geen..


Lees verder 20 september 2013   10 jaar oud
Buxus

Een nieuwe exoot wordt lang niet altijd als een aanwinst voor de biodiversiteit beschouwd. Maar misschien is de Buxusmot voor veel natuurliefhebbers een twijfelgeval. De soort richt namelijk geen schade aan in de Vlaamse natuur en..


Lees verder 19 september 2013   10 jaar oud
Tijgermug
Centers for Disease Control and Prevention (CDC) http://en.wikipedia.org/wiki/Centers_for_Disease_Control_and_Prevention

De tijgermug is dit jaar al op acht locaties in Nederland waargenomen en lijkt aan een opmars bezig. Vooralsnog is er geen sprake van daadwerkelijke vestiging, omdat de tijgermuggen allemaal als import kunnen worden aangemerkt en..


Lees verder 5 september 2013   10 jaar oud

Peer-jeneverbesroest is een roestschimmel die oranje vlekken veroorzaakt op perenbomen. Deze aantasting komt voor als de roest aanwezig is op de andere waardplant, een sierjeneverbes ergens in een park of particuliere tuin. Het..


Lees verder 4 september 2013   10 jaar oud
Filippijnse tapijtschelp in de Oosterschelde

In 2008 werd de Filippijnse tapijtschelp voor het eerst levend in de Nederlandse kustwateren aangetroffen. In een korte periode heeft deze eetbare soort zich in de Oosterschelde zeer sterk uitgebreid. Er wordt nu zelfs al..


Lees verder 1 september 2013   10 jaar oud

Archief