Natuurberichten

Dossier: Wolven

Door de toename van het aantal wolven in Duitsland komen er ook steeds meer wolven in Nederland. De eerste natuurberichten over de wolf verschenen in 2010 op Nature Today. In september 2011 werd voor het eerst in Nederland een wolf gesignaleerd in Duiven, Gelderland. Hieronder staan alle natuurberichten over de wolf op Nature Today bij elkaar. De meest recente berichten staan bovenaan.

Pagina 1 van 15 - 145 Resultaten

De aanwezigheid van wolven in Nederland wordt in kaart gebracht dankzij waarnemingen die binnenkomen bij het Wolvenmeldpunt. Jaarlijks komt er een toenemend aantal meldingen binnen, afgelopen jaar zo'n vijfduizend. Omdat BIJ12..


Lees verder 1 november 2023   3 wkn oud
Spelende wolven op de Veluwe

In ons land leven op dit moment negen wolvenroedels. Dit zijn wolvenparen die jongen hebben gehad. Bij zeven van de negen roedels zijn dit jaar welpen op wildcamerabeelden gezien. In totaal zijn er minimaal 39 welpen geboren...


Lees verder 27 september 2023   2 mnd oud

Vorige week ging 'Cees en de Wolf' in première, een theatervertelling over het maken van de succesvolle gelijknamige film. Met in de hoofdrol de natuurfilmer zelf - naast de wolven natuurlijk. De multimediale voorstelling toert de..


Lees verder 24 september 2023   2 mnd oud
Wolf eet van valwild. Onderzoek Dood Doet Leven 2023 © ARK Rewilding Nederland

Afgelopen winter werden er prachtige beelden opgenomen van een roedel wolven die kwam eten van een edelhertenkadaver. Het ging om een aangereden edelhert dat door de terreinbeheerder is teruggelegd in de natuur, zodat het hert..


Lees verder 30 juli 2023   3 mnd oud
Wolf

Op zondagmorgen 9 juli komt het bericht naar buiten dat een persoon in Drenthe gewond raakt door een wolf. De wolf wordt zo’n twee uur later doodgeschoten. Wat is er precies gebeurd?..


Lees verder 9 juli 2023   4 mnd oud
Wolf

Van een wolvenroedel uit het Vlaamse Hechtel-Eksel zijn de afgelopen maanden drie nakomelingen omgekomen in het Nederlandse verkeer. Eerder overleefden drie andere wolven uit deze roedel hun doortocht in ons land niet. In totaal..


Lees verder 28 juni 2023   5 mnd oud
wolf in het Bayerische Wald in Duitsland

Nu de wolf terug is in Nederland, is er weer een toppredator in het ecosysteem. Wat is de invloed daarvan op dat ecosysteem? “Veel is nog onduidelijk”, vertelt Staatsbosbeheer-ecoloog Aaldrik Pot. “Iedere verandering in een..


Lees verder 30 mei 2023   5 mnd oud
boskariboe, kariboe, rendier, in NP Grand Jardins in Quebec

Kariboes in Canada kregen in 2003 landelijke bescherming en sindsdien zijn er verschillende acties geweest om deze dieren en hun leefgebied te beschermen. Helaas heeft nog niets een merkbare impact gehad. Ondertussen staat de..


Lees verder 22 april 2023   7 mnd oud
wolf, deze versie iets bijgesneden voor lead

Eén van de wolven die in de afgelopen jaren op de Noord-Veluwe werd geboren lijkt op zoek naar een nieuw territorium in Duitsland. Dit is voor het eerst dat een Nederlandse wolf zich mogelijk wil vestigen in het buitenland. Dat..


Lees verder 17 april 2023   7 mnd oud
Close-up van een wolf

De wolf is terug in Nederland. Zelfverkozen, omdat het dier hier kan leven en onze natuur er geschikt voor blijkt te zijn. Het is ook wennen: de terugkeer van wolven vereist van mensen om dieren beter te beschermen en te..


Lees verder 9 april 2023   7 mnd oud

Archief