Natuurberichten

Dossier: Bermen

De lengte van alle wegen in Nederland bedraagt ruim 140 duizend kilometer. Dat betekent dat ín Nederland ruim 250 duizend kilometer aan bermen voorkomt. In die bermen komen veel planten- en diersoorten voor. Goed bermbeheer is dus belangrijk voor de biodiversiteit in Nederland. Hieronder alle natuurberichten die over bermen gaan.

Pagina 2 van 22 - 215 Resultaten

Peen

Op de lijst van veertig favorieten voor de titel ‘nationale bloem’ kwam wilde peen niet voor. Evengoed is het een mooie plant, die ook nu nog hier en daar in bloei te vinden is. Op een dag met rijp zijn de broze skeletjes van..


Lees verder 10 december 2023   5 mnd oud
Afgraven van watercrassula

Of je nu een berm maait, een sloot baggert, een dijk versterkt of een stuw plaatst; de kans dat je bij het uitvoeren invasieve exoten tegenkomt en verspreidt is groot. Daarom is er een onlangs een Praktisch handelingskader..


Lees verder 13 oktober 2023   7 mnd oud
Madeliefje

Vier maanden geleden werd onthuld dat het madeliefje tot nationale bloem is verkozen. Het leverde een hele reeks reacties op. Na die eerste storm van aandacht werd het stiller, maar het madeliefje is zeker niet vergeten...


Lees verder 30 september 2023   7 mnd oud
Nestaggregatie bijen

Onderzoek naar de insectenrijkdom op binnendijken maakt steeds duidelijker welke sleutelrol deze ‘slaperdijken’ kunnen vervullen in het agrarisch gebied. Met name solitaire bijen en graslandvlinders bereiken soms duizelingwekkende..


Lees verder 29 september 2023   7 mnd oud

Iedereen verwachtte veel paddenstoelen na de buien van vorige week.. Na een excursie met 28 deelnemers bleek het resultaat toch wat tegen te vallen, waarna sommigen besloten om op woensdag toch nog even in de duinen te gaan..


Lees verder 9 september 2023   8 mnd oud
Vogelwikke

Oei, bloeit-ie eigenlijk nog wel? Een speurtocht vanuit het autoraampje, traag in de file over een Zeeuwse provinciale weg, geeft uitsluitsel. De blauwpaarse trossen van vogelwikke steken onmiskenbaar boven het gras uit. Volgens..


Lees verder 27 augustus 2023   8 mnd oud

Afgelopen zondag was het prachtig fietsweer. Door geruchten over het verschijnen van vele boletensoorten besloten we een flinke fietstocht te maken naar in mijn ogen kansrijke locaties. De tocht naar een laan in Alkmaar eerder..


Lees verder 17 augustus 2023   9 mnd oud
Sloot in agrarisch landschap, Alblasserwaard

De Nederlandse natuur staat onder druk en haar kwaliteit vermindert, ook in de stad en agrarisch gebied. Daardoor nemen steeds meer soorten in aantal af en verdwijnen er soorten. Voor het veenweidegebied in de Alblasserwaard en de..


Lees verder 9 juli 2023   10 mnd oud
Roodbont-heideuiltje

Onderzoek naar de verspreiding van Jakobskruiskruid in Nederland laat zien dat de soort sinds 1975 op bijna twee keer zoveel plekken voorkomt. Onder specifieke omstandigheden kan Jakobskruiskruid massaal voorkomen. Dit heeft..


Lees verder 4 juli 2023   10 mnd oud
Perzikkruid

Perzikkruid is een pionierplant. Daar waar de mens de grond omwoelt en kaal maakt komt hij voor. De bloemkleur en de bladeren lijken op perziken. Perzikkruid is lastig te onderscheiden van sommige andere duizendknopen. Vogels eten..


Lees verder 11 juni 2023   11 mnd oud

Archief