Natuurberichten

Dossier: Bermen

De lengte van alle wegen in Nederland bedraagt ruim 140 duizend kilometer. Dat betekent dat ín Nederland ruim 250 duizend kilometer aan bermen voorkomt. In die bermen komen veel planten- en diersoorten voor. Goed bermbeheer is dus belangrijk voor de biodiversiteit in Nederland. Hieronder alle natuurberichten die over bermen gaan.

Pagina 3 van 19 - 184 Resultaten

Heb jij een idee om jouw stad of dorp te vergroenen en klimaatslim te maken? Neem de uitdaging aan: doe mee met de Challenge Groene Icoonprojecten van de provincie Gelderland. Je kunt vanaf 5 september 2022 subsidie aanvragen voor..


Lees verder 8 juli 2022   6 mnd oud
Lepus europaeus. Haas

Hoewel hazen nu in het voortplantingsseizoen in de regel goed zichtbaar zijn, worden er steeds minder gezien. Ze zijn in aantal met meer dan vijftig procent afgenomen sinds 1950 en staan daarom op de Rode Lijst Zoogdieren. Vooral..


Lees verder 23 juni 2022   7 mnd oud
Smalle weegbree

Wat geeft stoepplantje smalle weegbree z'n bittere smaak en reputatie als geneeskrachtige plant? Chemicus Piet Rieff neemt deze plant tot op scheikundig niveau onder de loep. Leuk om te weten en reden om extra uit te kijken naar..


Lees verder 12 juni 2022   7 mnd oud
Jaap Mekel - primair

Dit voorjaar organiseerde De Vlinderstichting in samenwerking met Stichting Groenkeur voor de tweede keer de verkiezing van de BovensteBeste Bermbeheerder. Ecologisch hovenier Jaap Mekel van Mekelogisch Beheer werd door een..


Lees verder 2 juni 2022   7 mnd oud
Kandelaartje

Het stoepplantje van deze week heeft een hoog schattigheidsgehalte, zowel in zijn uiterlijk als in zijn naam: het kandelaartje, een lid van de steenbreekfamilie. Het is een plantje waar je waarschijnlijk even naar zult moeten..


Lees verder 22 mei 2022   8 mnd oud
Verschillende wilde grassen en kruiden langs de weg.

Morgen is het Wereldbiodiversiteitsdag. Naturalis en Waarneming.nl dagen je dan uit om de voor jou onbekende wilde planten en dieren in jouw buurt te ontdekken. Doe mee met de ObsIdentify-challenge genaamd ‘Ontdek de natuur in je..


Lees verder 21 mei 2022   8 mnd oud
berm Uden

Op veel plekken wordt er al maaibeheer met aandacht voor biodiversiteit uitgevoerd. Veel kandidaten meldden zich dan ook aan voor de verkiezing van de BovensteBesteBermBeheerder 2022. Een vakkundige jury selecteerde vier..


Lees verder 20 mei 2022   8 mnd oud
kennisdag - primair

In het kader van Kleurkeur, een certificaat voor ecologisch bermbeheer van De Vlinderstichting en de Stichting Groenkeur, was er op 22 april een kennisdag waar innovaties centraal stonden. Door vernieuwende ideeën, apparaten en..


Lees verder 5 mei 2022   8 mnd oud
Eenmalig gebruik

In 2030 wil Breda een ‘stad in een park’ zijn, met voor elke inwoner groen binnen handbereik. Inmiddels is de gemeente zo’n vier jaar onderweg om die ambitie waar te maken. Hoe gaat het met de groene plannen? Stadsecoloog Rombout..


Lees verder 3 mei 2022   8 mnd oud
bloemrijkdom

Dit voorjaar organiseren De Vlinderstichting en stichting Groenkeur voor de tweede keer de verkiezing van de BovensteBeste Bermbeheerder. Uit de tientallen kandidaten die door het publiek zijn genomineerd, heeft de jury de vier..


Lees verder 2 mei 2022   8 mnd oud

Archief