Natuurberichten

Dossier: Bermen

De lengte van alle wegen in Nederland bedraagt ruim 140 duizend kilometer. Dat betekent dat ín Nederland ruim 250 duizend kilometer aan bermen voorkomt. In die bermen komen veel planten- en diersoorten voor. Goed bermbeheer is dus belangrijk voor de biodiversiteit in Nederland. Hieronder alle natuurberichten die over bermen gaan.

Pagina 3 van 20 - 195 Resultaten

berm - primair

Ecologisch bermbeheer staat volop in de belangstelling. Op veel plekken zie je bermen en groenstroken waar anders wordt gemaaid dan voorheen. Bij veel gemeenten zijn berichten over biodiversiteitscrisis en insectensterfte..


Lees verder 26 september 2022   8 mnd oud

De langdurige droogte zorgt bij veel ongeduldige liefhebbers van paddenstoelen voor stress. Paddenstoelen die normaal in augustus verschijnen, zoals de grote boleten, hebben zich dit jaar nauwelijks laten zien. In het Heilooërbos..


Lees verder 31 augustus 2022   9 mnd oud

Vorige week was de eerste paddenstoelenexcursie van PWG 'De Noordkop' van deze nazomer. Dat paddenstoelenliefhebbers door de droogte niet veel paddenstoelen verwachtten, bleek uit de magere opkomst van slechts acht personen. Maar..


Lees verder 28 augustus 2022   9 mnd oud
Duizendblad in droog grasveld

De zomers worden warmer en droger. Langere perioden met hittegolven en droogte worden het nieuwe normaal. Als gevolg van de vele weersextremen van de afgelopen jaren zien we een mediterranisering van onze flora. Er zijn winnaars..


Lees verder 23 augustus 2022   9 mnd oud
kleine vuurvlinders op boerenwormkruid - primair

De kleine vuurvlinder is een algemene dagvlinder die voorkeur heeft voor bloemrijke plekken. Ze zijn te vinden in bloemrijke wegbermen, parken en groenstroken. Ze komen ook wel in tuinen als daar bloemrijk grasland in de buurt is...


Lees verder 22 augustus 2022   9 mnd oud
Winnaars Blije Bermverkiezing

De gemeente Hellendoorn heeft de Blije Bermverkiezing gewonnen. Steenwijkerland is op de tweede plaats geëindigd. De gemeente Dalfsen heeft de aanmoedigingsprijs gewonnen; deze prijs is voor de gemeente die goed op weg is naar..


Lees verder 11 augustus 2022   9 mnd oud
De Houtakker

Bedrijventerreinen en biodiversiteit een gekke combinatie? Of juist een kans? In opdracht van provincie Gelderland onderzocht NL Greenlabel twee bedrijventerreinen, in Apeldoorn en Barneveld. Hoe kunnen we groen en duurzaamheid..


Lees verder 5 augustus 2022   10 mnd oud

Mensen vinden natuurlijk beheerde bermen mooi of lelijk. Maar wat vindt alles wat daar rondkruipt, vliegt en fladdert er eigenlijk van? Laten we de berm eens van een heel andere kant bekijken: door de ogen van een vlinder...


Lees verder 29 juli 2022   10 mnd oud
Kleine ooievaarsbek

Op een hete zomerdag valt het niet mee toch een stukje te wandelen. Geef uzelf een opdracht en vergeet de hitte. Bijvoorbeeld: speur 's morgens vroeg naar ooievaarsbekjes, en probeer de kleine en de zachte ooievaarsbek uit elkaar..


Lees verder 24 juli 2022   10 mnd oud

Een blije berm. Daarvan worden insecten, vlinders en bijen blij, maar ook vogels en kleine zoogdieren. Want al die kilometers groen langs grote en kleine wegen vormen samen – als ze natuurlijk worden beheerd - een prachtig lint..


Lees verder 19 juli 2022   10 mnd oud

Archief