Natuurberichten

Dossier: Diersporen

Om te bepalen of bepaalde dieren in een gebied voorkomen kun je letten op sporen van dieren. Pootafdrukken in sneeuw of zand, knaagsporen of uitwerpselen. Onderstaande natuurberichten helpen je bij het herkennen van zeer uiteenlopende diersporen.

Pagina 6 van 6 - 60 Resultaten

Hazelmuis met hazelnoot - Goedele Verbeylen

Het vroege voorjaar en hoge voedselaanbod zorgen dit jaar voor een zeer goede voorplanting bij de Hazelmuis. Dat voedsel bestaat onder andere uit hazelnoten en kersenpitten, die goed herkenbare vraatsporen opleveren. Veel..


Lees verder 25 augustus 2014   9 jaar oud
Sciurus vulgaris. Eekhoorn

Mensen vinden het altijd leuk om eekhoorns te zien. Ze zijn echter niet in alle gebieden zo eenvoudig waar te nemen. In woonwijken en parken zijn eekhoorns vaak eenvoudig te zien, omdat ze daar aan mensen zijn gewend en zelfs vrij..


Lees verder 21 maart 2014   10 jaar oud
Otter

Op steeds meer plekken in Nederland duiken otters op. En overal waar ze komen laten ze bijzondere sporen achter. Een perfect moment dus om zelf op zoek te gaan naar ottersporen!..


Lees verder 15 maart 2014   10 jaar oud
VOOR EENMALIG GEBRUIK beverknaagspoor

De winterperiode brengt de nieuwe bevervestigingen makkelijk aan het licht. Door het ontbreken van begroeiing zijn de sporen van bevers goed zichtbaar. Vooral de verse knaagsporen in bomen vallen op en die zijn er in deze periode..


Lees verder 9 februari 2013   11 jaar oud
Bever VOOR EENMALIG GEBRUIK

De winter is bij uitstek de tijd om sporen van de bever te zoeken. De bever is een landschapsarchitect die grote invloed heeft op zijn omgeving. Vooral in de winter knagen bevers aan struiken en bomen en zijn deze sporen goed te..


Lees verder 16 december 2012   11 jaar oud
bevervraat Biebosch

In november begint een periode die ideaal is om beversporen te vinden. Door het lager worden van de oevervegetatie en het kaal worden van bomen en struiken vallen bevervraatsporen steeds meer op. In het winterhalfjaar eten bevers..


Lees verder 6 november 2012   11 jaar oud
zoeken eitjes sleedoornpage

Tijdens een zoekactie naar ottersporen langs het Veluwemeer werd deze winter een onbekende populatie van de zeldzame sleedoornpage gevonden. De sleedoornpage heeft een verborgen levenswijze en is het best te vinden door in de..


Lees verder 23 februari 2012   12 jaar oud
mol eet regenworm

Het is weer de tijd van het jaar voor molshopen. Mollen zijn zoogdieren die zelf zelden boven de grond te zien zijn, maar hun sporen wel duidelijk achterlaten. En zeker in deze tijd kun je daar hele patronen in herkennen...


Lees verder 6 maart 2010   14 jaar oud
konijn sporen in sneeuw

Deze winter is er een van veel sneeuw en dat biedt kansen. Hoe herken je de sporen van vossen, dassen, zwijnen en reeën? Sporendeskundige Annemarie van Diepenbeek vertelt het verhaal achter de sporen in de sneeuw...


Lees verder 12 januari 2010   14 jaar oud
Jonge boommarter (Foto Bram Achterberg)

Winter is de beste tijd voor spoorzoeken...


Lees verder 23 februari 2009   15 jaar oud

Archief