Natuurberichten

Dossier: Vorst

Vorst kan grote invloed hebben op de overleving van planten en dieren, zowel positief als negatief. Hieronder de natuurberichten op Nature Today waarin de invloed van vorst aan bod komt.
Deel deze pagina

Pagina 6 van 6 - 59 Resultaten

Wasplaten behoren tot de orchideeën onder de paddenstoelen en zijn juist nu, in het late najaar, op schrale weilanden en oude zeedijken te vinden. Door het zachte weer van deze november zijn er extra veel en kunnen we extra lang..


Lees verder 20 november 2009   12 jaar oud
Knoflook GNU-licentie voor vrije documentatie

Het is nu tijd om alle gewassen die niet tegen vorst kunnen uit de moestuin te halen. November is namelijk de maand waarin we de eerste serieuze nachtvorst kunnen verwachten. Alleen winterharde groenten als boerenkool, prei en..


Lees verder 13 november 2009   12 jaar oud
Sleedoorn in vrucht
Foto: Wout van der Slikke

Sleedoorn trekt minstens tweemaal per jaar onze aandacht. In het vroege voorjaar dankzij de massaliteit van de fraaie witte bloempjes die als witte oases de bosranden sieren en nu in het najaar door de dikke diepblauwe vruchten. ..


Lees verder 26 oktober 2009   12 jaar oud
Gewone tarwe, GNU-licentie

Ondanks de grote vorstperiode staat het wintergraan er mooi bij in Nederland. Het gevaar is echter nog niet geweken: de vorst is nog amper uit de grond en de kans op een nieuwe vorstperiode is nog aanwezig. In buurlanden is wel..


Lees verder 14 februari 2009   13 jaar oud
Speenkruid

Door het koude weer in januari zijn de frisgele speenkruid-bloemen nu nog nauwelijks te vinden. Niet zo gek, maar wel een flink verschil met vorig jaar. Toen hadden we een warme januarimaand en waren er begin februari al..


Lees verder 5 februari 2009   13 jaar oud
kleine vos

De vorst nog nauwelijks weg (12 januari) of de eerste dagvlinder wordt al weer gemeld, een kleine vos in Meerssen (Limburg)...


Lees verder 15 januari 2009   13 jaar oud
Eikenprocessierups

De zeer strenge en aanhoudende vorst van de afgelopen weken richt zeer waarschijnlijk een slachting aan onder de eikenprocessierupsen in ons land. De warmteminnende rupsen profiteerden van de stijgende temperaturen in ons land. De..


Lees verder 11 januari 2009   13 jaar oud
zonnende heidelibel klein

Nu, de eerste helft van oktober, is de libellentijd over, maar een aantal soorten vliegt maar door. Houtpantserjuffer, paardenbijter en heidelibellen zijn nog te zien tot de eerste echte nachtvorst er is...


Lees verder 10 oktober 2008   13 jaar oud
Knoppen appel na nachtvorst rond Pasen 2008

De ontwikkeling van de knoppen van fruitbomen loopt dit jaar tien dagen voor op 2007, terwijl vorig jaar al een recordvroeg jaar was. Dat zegt Frans van Brandenburg, Vakgroepvoorzitter Fruitteelt van de Nederlandse Fruittelers..


Lees verder 28 maart 2008   14 jaar oud

Archief