Natuurberichten

Dossier: Eikenprocessierups

Eikenprocessierupsen kunnen overlast veroorzaken door de honderdduizenden microscopisch kleine brandharen die elke rups op zijn rug draagt. De processierups heeft zich in de afgelopen 30 jaar vanuit het zuiden naar het noorden verplaatst. Het Kenniscentrum Eikenprocessierups heeft de afgelopen jaren vele tientallen natuurberichten op Nature Today gepubliceerd over uiteenlopende onderwerpen waaronder de invloed van weersomstandigheden op de ontwikkeling van de rupsen en de eikenprocessievlinder, de karakteristieke nesten die ze vormen maar ook over de uiteenlopende natuurlijke vijanden van de processierups.

Pagina 3 van 18 - 173 Resultaten

Oud eikenprocessierupsnest

Pas op nesten van de eikenprocessierups en hulstvlieg graaft blaasmijnen...


Lees verder 6 januari 2022   2 jaar oud
Een vrouwtje eikenprocessievlinder met de bruinachtige tot geel grijze voorvleugel, met dwarslijnen en een kleine middenstip in de vorm van een komma.

Landelijk zijn er de afgelopen maanden gemiddeld 24 eikenprocessievlinders per feromoonval gevangen. De daling van de afgelopen twee jaar zet daarmee door. In de zuidelijke helft van het land is de afname veel groter dan in het..


Lees verder 20 oktober 2021   2 jaar oud
Feromoon aanbrengen hoog in de boom voor mate disruption experiment

Door tijdens de vliegperiode van eikenprocessievlinders sexlokstoffen, feromonen, in eikenbomen aan te brengen, wordt de paring verstoord. Uit een eerste veldproef met speciale toestemming bleek dat op plaatsen met verstoring het..


Lees verder 10 oktober 2021   2 jaar oud

“Niemand kent nog het ei van Columbus”, verzucht Hellas Schelleman, omgevingsmanager van de provincie Noord-Brabant. Samen met collega’s vormt ze een interdisciplinair team om de (over-)last van de eikenprocessierups in de..


Lees verder 13 september 2021   2 jaar oud
Nest met eikenprocessierupsen

Jarenlange experimenten met het stimuleren van natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups in de gemeente Westerveld hebben veel nieuwe inzichten opgeleverd. Werken met natuurlijke bestrijding vergt tijd en geduld. Uiteindelijk..


Lees verder 24 augustus 2021   2 jaar oud
Eikenprocessierups

We zitten in de piek van de overlastperiode van de eikenprocessierups. Dit jaar hebben gemeenten bij 17% van ruim 109 duizend geïnventariseerde eiken eikenprocessierupsen aangetroffen. Dat is ongeveer de helft van het aantal van..


Lees verder 16 juli 2021   2 jaar oud
Nest eikenprocessierups van voetbalformaat en tennisbalformaat (links)

De recente zeer hoge temperaturen zorgen voor een snelle ontwikkeling van de eikenprocessierups. Maar hoeveel overlast is te verwachten? Tot nu bestaat er geen landelijk beeld van de plaagdruk in Nederland. Om daar verandering in..


Lees verder 23 juni 2021   2 jaar oud
Vierde larvestadium eikenprocessierups

Uit een eerste inventarisatie van eikenbomen blijkt dat zo’n 15 procent van de eikenprocessierupsen het vierde larvestadium heeft bereikt en daarmee brandharen heeft. Door de zeer koude lente is de ontwikkeling van de..


Lees verder 2 juni 2021   2 jaar oud
Eikenprocessierupsen 1ste larvestadium vervellend naar 2de larvestadium

Door de bijzonder koude april en koude start van mei bevinden de eikenprocessierupsen zich nu pas in het eerste en tweede larvestadium. Niet eerder werden zo laat in mei nog rupsen in het eerste larvestadium aangetroffen. De..


Lees verder 18 mei 2021   3 jaar oud
1-4 uitgekomen eipakket wacht op ontluiken knoppen 14-4

Door de warmte eind maart kwam op 1 april ongeveer tien procent van de eerste eipakketten van de eikenprocessierupsen uit. Daarna volgde een koude periode die een paar weken heeft aangehouden, waardoor de uitkomst van het..


Lees verder 21 april 2021   3 jaar oud

Archief