Natuurberichten

Dossier: Weersinvloeden

Het weer bepaalt in belangrijke mate wat er wanneer in de natuur gebeurt, welke dieren en planten je tegen kunt komen en in welke aantallen. De weersomstandigheden in de afgelopen maanden en dagen maar ook het weer vandaag, het weer morgen en het weer in de komende dagen bepaalt de groei, voortplanting en uiteindelijk de overlevingskans. Op Nature Today zijn een zeer groot aantal natuurberichten gepubliceerd waar het effect van weersinvloeden op de natuur aan bod komt. Hieronder het overzicht.

Pagina 2 van 57 - 568 Resultaten

Het is de hoogste tijd voor bosbeheerders om na te denken over hoe om te gaan met klimaatverandering. Klimaatverandering en andere veranderingen in ons milieu zorgen ervoor dat de bosgroeiplaats blijvend verandert met een..


Lees verder 11 april 2024   1 maand oud

Begraafplaatsen gelden als rustgebieden voor vele soorten vogels, planten en paddenstoelen. Daarom worden ze geregeld bezocht door leden van natuurverenigingen voor inventarisaties. Ook leden van Paddenstoelenwerkgroep 'De..


Lees verder 5 april 2024   1 maand oud
Droogte in Zambia

Vorige maand verklaarde de president van Zambia dat de huidige langdurige droogte in het Afrikaanse land inmiddels officieel een nationale ramp is. Meer dan 1,59 miljoen Zambianen hebben humanitaire hulp nodig om onder andere..


Lees verder 5 april 2024   1 maand oud
Huilende heide - primair

Op 2 maart kwamen zevenhonderd liefhebbers van vlinders en libellen bijeen in theater de Junushoff in Wageningen. Tijdens de jaarlijkse Landelijke Vlinderdag was er volop gelegenheid om elkaar te ontmoeten, gegevens en ideeën uit..


Lees verder 4 april 2024   1 maand oud
Ei-uitkomst eikenprocessierups op zomereik (Quercus robur) op 31 maart 2024

Op zondag 31 maart zijn de eerste eikenprocessierupsen uit het ei gekropen. Zoals verwacht een zeer vroege ei-uitkomst. Ook de eerste eiken ontplooien momenteel hun bladeren. Met de verwachte hoge temperaturen later deze week..


Lees verder 2 april 2024   1 maand oud
Week van de groene tuin - vlinder

Als je alle postzegeltuintjes in Nederland optelt, heb je al snel een oppervlakte zo groot als Nationaal Park De Hoge Veluwe. Met al die tuintjes samen kunnen we een zinvolle bijdrage leveren aan het tegengaan van hittestress,..


Lees verder 29 maart 2024   2 mnd oud

Deze week vonden we onze eerste Voorjaarspronkridder. We dachten daarmee een primeur te hebben, maar de soort bleek al 24 keer bij Waarneming.nl gemeld en ondertussen zullen er wel meer zijn doorgegeven. Toch waren de vondsten van..


Lees verder 28 maart 2024   2 mnd oud
Donker pimpernelblauwtje - primair

Al jarenlang komen er berichten dat het niet goed gaat met de dagvlinders. Vorig jaar waren er al perioden dat er alarmerend weinig vlinders werden gezien. Nu de resultaten van het Meetnet Vlinders uit 2023 beschikbaar zijn,..


Lees verder 27 maart 2024   2 mnd oud
Kust van Cayenne, Frans-Guyana

In Frans-Guyana is een grote hoeveelheid fossielen ontdekt uit de periode vlak vóór en in de laatste ijstijd. Het gebied veranderde in relatief korte tijd van een soortenrijk mangrovesysteem in een droge savanne met grasland. Dat..


Lees verder 26 maart 2024   2 mnd oud
bladontplooiing eik

Door de recordwarme februari en de zeer warme maart tot nu toe verwachten we dat rond deze tijd de eerste zomereiken hun bladeren ontplooien. Dat zou recordvroeg zijn. De piek van de bladontplooiing zou dan al rond 7 april zijn...


Lees verder 21 maart 2024   2 mnd oud

Archief