Natuurberichten

Dossier: Natuurlijke begrazing

Pagina 2 van 8 - 77 Resultaten

Reintroductions

Op een Engels landgoed maakte de grote weerschijnvlinder een spectaculaire rentree. Hoe komt dat, en wat kunnen we er in Nederland van leren? Ook hier breidt de grote weerschijnvlinder zich inmiddels uit, maar zo massaal als in..


Lees verder 23 juli 2023   8 mnd oud
Geul bij Ingendael

Het klimaat verandert en dat merken we de afgelopen weken aan hitte en droogte. Áls het eens regent, dringt water de bodem niet meer in: de grond is zo uitgedroogd dat water op stof blijft liggen. Hoe anders is dat in onze..


Lees verder 16 juli 2023   9 mnd oud
Natuurontwikkelingsgebied Leemskuilen in Het Groene Woud

De Brabantse leembossen behoren tot de soortenrijkste bossen van Nederland. In het rijke Brabantse land, in Het Groene Woud, vormen mensen sinds vele duizenden jaren de omgeving naar hun hand. Maar sommige delen bleken te nat om..


Lees verder 2 juli 2023   9 mnd oud
fjordenpaarden op de slikken van flakkee, bijgesneden

Vanaf 1983 zijn grote grazers geherintroduceerd voor natuurbeheer. De Slikken van Flakkee was hiermee het eerste gebied in Nederland waar gemengde natuurlijke begrazing werd ingezet. Staatsbosbeheer-teamleider Camiel Beijersbergen..


Lees verder 27 juni 2023   9 mnd oud
Te dicht langs in het wild levende dieren lopen, verhoogt de kans op ongewenst gedrag van de dieren

Wilde en vrij levende grote zoogdieren nemen op verschillende plaatsen in Nederland toe. Dit leidt tot zowel positieve als negatieve interacties tussen mens en dier. In de samenleving wordt er op verschillende manieren gekeken..


Lees verder 17 juni 2023   10 mnd oud
Reukeloze kamille, boerenwormkruid en grote klit profiteren van de bodemwoeling.

Daar gaat weer een kluit aarde de lucht in. Zand wordt met felle schraapbewegingen in wolken omhoog geslingerd en daalt neer op de rug van de stier. We gaan richting de zomer en de stieren van natuurlijke kuddes gaan als een dolle..


Lees verder 7 juni 2023   10 mnd oud
Grote weerschijnvlinder

Dat Knepp Castle in West-Sussex een beroemd voorbeeld is geworden van natuurontwikkeling, komt mede door het aanstekelijke boek ‘Wilding’ van Isabella Tree. Met veel details en voorzien van gedegen achtergrondinformatie beschrijft..


Lees verder 7 mei 2023   11 mnd oud

Al bijna 35 jaar maakt ARK Natuurontwikkeling de Nederlandse natuur wilder. Nu het belang van meer natuur steeds meer gezien en gevoeld wordt, voelt ARK zich geroepen om naast haar eigen veldprojecten ook anderen te inspireren en..


Lees verder 15 februari 2023   1 jaar oud
Wisentkudde loopt door een duinmeer bij zonsondergang.

Een mijlpaal voor de wisent in de Nederlandse natuur: het grootste landzoogdier van Europa heeft hier nu vijftien jaar een thuis. In 2007 werden de eerste drie wisenten uit Polen uitgezet in het Kraansvlak binnen Nationaal Park..


Lees verder 30 december 2022   1 jaar oud

Op de Maashorst tussen Oss en Uden hebben afgelopen zomer twaalf paar grauwe klauwieren gebroed en een recordaantal van veertig jongen grootgebracht. Het is een voorlopig hoogtepunt in een gestage toename sinds 2018. De meeste..


Lees verder 11 oktober 2022   1 jaar oud

Archief