Natuurberichten

Dossier: Natuurlijke begrazing

Pagina 4 van 8 - 76 Resultaten

Voor het tweede jaar op rij heeft ARK Natuurontwikkeling een onderzoek naar ontwormingsmiddelen en pesticiden in poep van grazers in en nabij natuurgebieden uitgevoerd in Nederland. Op meer dan de helft van de locaties werden dit..


Lees verder 16 januari 2022   2 jaar oud
Haas in winters landschap

Het was eerste kerstdag, 1961, wij weten het nog goed… Sinds 1961, of eigenlijk sinds 1950, gaat het niet goed met de wilde flappies: de hazen en konijnen in Nederland. Ze zijn in aantal met meer dan vijftig procent afgenomen..


Lees verder 23 december 2021   2 jaar oud
Rangers Donovan en Thomas van Kent Wildlife Trust op werkreis in Nederland

De wisent, het grootste levende landzoogdier van Europa, wordt in verschillende Europese landen al jaren met succes ingezet voor de begrazing van natuurgebieden. Na onder meer Nederland, Polen, Duitsland en Spanje introduceert nu..


Lees verder 4 november 2021   2 jaar oud
De afbeelding toont een laat-Pleistoceen landschap met wolharige mammoeten, paardachtigen, een wolharige neushoorn en Europese holenleeuwen met een rendierkarkas.

Het huidige Arctische gebied is een desolate plek met uitgedund struikgewas, net in staat om rondtrekkende rendieren te ondersteunen. Vijftigduizend jaar terug, in het Pleistoceen, was het beeld totaal anders: grote kuddes..


Lees verder 4 september 2021   2 jaar oud

In natuurgebied Slikken van de Heen van Het Zeeuwse Landschap zijn koninginnenpages vrij talrijk dankzij de rijk aanwezige wilde peen. Deze maand viel één van de vlinders op omdat deze van mesthoop naar mesthoop fladderde. De..


Lees verder 27 juni 2021   2 jaar oud
Rivierbosweide

In Rivierpark Maasvallei, gelegen op de grens van België en Nederland, keert een eeuwenoud systeem van begraasde open bossen langzaam terug. Het samenspel van rivierwater en grote grazers is er weer in volle glorie te bewonderen...


Lees verder 20 juni 2021   2 jaar oud
Exclosure in de Waterleidingduinen

Grazers spelen een belangrijke rol in het gezond houden van de duinen, mits er een goede balans wordt gevonden tussen het aantal grazers en de biodiversiteit van een gebied. Door bepaalde delen van het duin af te sluiten voor..


Lees verder 1 mei 2021   2 jaar oud
bont dikkopje - primair

De grote weerschijnvlinder en het bont dikkopje zijn schaarse soorten in Nederland. Op de Kampina zijn van beide vlindersoorten populaties gevestigd. Twee studenten van de HAS Hogeschool in Den Bosch hebben, binnen het project..


Lees verder 15 februari 2021   3 jaar oud
Door de goede isolatie van de vacht van deze wisenten blijft de sneeuw er gewoon bovenop liggen en smelt niet.

Terwijl het buiten ijskoud is, zitten wij lekker warm binnen met een trui achter de kachel en kijken door het raam naar de sneeuw buiten. Maar hoe zit het eigenlijk met al die dieren buiten in de natuur, zoals bijvoorbeeld de..


Lees verder 13 februari 2021   3 jaar oud
Vallei van het Veen Vlieland Soayschapen in droog duin

Hoe ontwikkelt flora en fauna zich in de duinen bij langdurige begrazing? Op Vlieland is naar deze vraag langjarig onderzoek gedaan. Uit het onderzoek bleek dat begrazing niet alleen sterke effecten heeft op plantensoorten en..


Lees verder 9 februari 2021   3 jaar oud

Archief