Natuurberichten

Pagina 1086 van 1528 - 15275 Resultaten

roek

Klagen over geluidsoverlast, het lijkt een nieuwe trend in onze welvaartsstaat. Klinkende kerkklokken en spelende kinderen passeerden al de revue, maar ook de natuur wordt niet gespaard. Tsjilpende mussen in de dakgoot en kwakende..


Lees verder 3 juli 2013   10 jaar oud
Goudgele plooiparasol

De Goudgele plooiparasol komt tegenwoordig over de gehele wereld voor. Plaatsen waar het jaarrond warm is, zoals in de tropen, buiten en in koelere gebieden meestal binnen in bloempotten van kamerplanten...


Lees verder 3 juli 2013   10 jaar oud
watersnuffel vierkant

Als het een beetje weer is zie je nu volop libellen als je bij water in de buurt bent. Vooral lantaarntje en de blauwe juffertjes, waarvan drie soorten algemeen zijn, kunnen in flinke aantallen bij elkaar worden gezien...


Lees verder 2 juli 2013   10 jaar oud
Krakeend paartje

Op diverse plaatsen in Nederland, op het Gooi- en Eemmeer (NH, U) en in de Biesbosch (ZH), verblijven de laatste tijd grote groepen krakeenden. De broedtijd is voorbij en de eenden ruien nu hun verenkleed. Ze doen dat op veilige..


Lees verder 2 juli 2013   10 jaar oud
Heikikkers in hun voortplantingswater

Maart 2013 werd gekenmerkt door een zeer uitzonderlijk lage gemiddelde temperatuur. Er werden 18 vorstdagen opgetekend, dagen dus met een minimumtemperatuur onder de 0 °C. Normaal tikt maart af op 6,2 vorstdagen. Het was dus..


Lees verder 1 juli 2013   10 jaar oud

Het is altijd afwachten hoeveel trekvlinders vanuit Zuid-Europa en zelfs Afrika ons land weten te bereiken. Dit jaar zijn ze erg laat, maar nu zijn er redelijk wat te zien: kolibrievlinder, atalanta, distelvlinder en (vooral..


Lees verder 1 juli 2013   10 jaar oud
Rietorchis in De Staart, Oud Beijerland

Na tien jaar geduld en begrazing groeien er behalve brandnetels ook rietorchis, kruidvlier en andere planten op De Staart (Zuid-Holland). Op een ondergrond van havenslib waar tot 2003 aardappels werden verbouwd is nu een..


Lees verder 30 juni 2013   10 jaar oud
veldkrekel

De afgelopen weken zijn op verschillende plekken in het Kempen~Broek veldkrekels gehoord. De veldkrekel is in Nederland zeldzaam geworden. Bijzonder in het Kempen~Broek is dat een aantal veldkrekels is gehoord op voormalige..


Lees verder 30 juni 2013   10 jaar oud
Fort Pannerden
VOOR EENMALIG GEBRUIK

Niet de klimaatomstandigheden zoals temperatuur en vochtigheid hebben een sterke invloed op het voorkomen van vleermuizen in de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, maar de grootte van de forten en de beschikbaarheid van..


Lees verder 29 juni 2013   10 jaar oud
EENMALIG GEBRUIK

Het in kaart brengen van de verspreiding van kleine zoogdieren kost meestal veel tijd, en dus geld. Voor soorten die (deels) in het water leven is er sinds kort een nieuwe efficiënte methode: environmental DNA (eDNA). Onderzoekers..


Lees verder 29 juni 2013   10 jaar oud

Archief