Natuurberichten

Pagina 1207 van 1274 - 12737 Resultaten

Tjiftjaf

Zo rond half maart worden de eerste zomerse tjiffen verwacht. Na een aantal dagen beginnen ze voorzichtig met zingen. Het gezang gaat door tot het hoog zomer is. De hele dag hoor je: tjif-tjaf, tjif-tjaf, tjif-tjaf, tjif-tjaf. De..


Lees verder 12 maart 2009   13 jaar oud
citroenvlinder klein

Na de waarnemingen van kleine vos, dagpauwoog, gehakkelde aurelia en atalanta is nu ook de citroenvlinder gemeld. Dit is de laatste van de overwinterende vlinders die zich laat zien. De waarnemingen kwamen zaterdag vooral uit het..


Lees verder 11 maart 2009   13 jaar oud
Lenteklokje. Fotograaf: C.A.J. Kreutz

Sneeuwklokjes kent iedereeen. Dat onze flora ook een lenteklokje en een zomerklokje rijk is, zal minder bekend zijn. Ze zijn dan ook veel minder talrijk in ons land. Wie ze bloeiend wil zien kan voor het lenteklokje nu al op stap...


Lees verder 11 maart 2009   13 jaar oud
Klein hoefblad
Foto Wout van der Slikke

Het aantal voorjaarsboden neemt gestaag toe. De natuur is laat dit jaar, maar de lente komt er nu toch echt aan. Bolgewassen als sneeuwklokjes en krokussen kwamen in februari in bloei, nu volgt ook Klein hoefblad. Ook deze soort,..


Lees verder 10 maart 2009   13 jaar oud
Copaxa klein

Onlangs werd er een foto van wel een heel bijzondere nachtvlinder opgestuurd via het fotoformulier van Vlindernet. Het was al snel duidelijk dat dit geen Nederlandse soort betrof. Maar wat was het wel?..


Lees verder 10 maart 2009   13 jaar oud
ijsvogelnieuw

Even spannend was het wel. Zouden de ijsvogels zich voor de camera van www.beleefdelente.nl laten zien? Hebben ze de kou van afgelopen winter overleefd? We moesten er een week op wachten, maar afgelopen zaterdag toonde de eerste..


Lees verder 9 maart 2009   13 jaar oud
uitsnede Grasduinen cover

Grasduinen en de Zoogdiervereniging maken top tien kanshebbers voor titel favoriete zoogdier van Nederland bekend. Stemmen kan nog tot 6 april!..


Lees verder 9 maart 2009   13 jaar oud
Merel

Merels die in de stad wonen, beginnen eerder met zingen dan hun soortgenoten op het platteland. Dat komt omdat stadsvogels de spits willen vermijden. Door al het verkeer dat voorbij raast, zijn ze niet meer te horen. Dat blijkt..


Lees verder 8 maart 2009   13 jaar oud
Koolzaadportret
Sheila Luijten

De combinatie van koolzaad en mobiliteit klinkt ons niet onbekend in de oren. De geelbloeiende kruisbloemige is de laatste jaren vooral bekend uit discussies over biodiesel. In plaats van ‘rijden op’ kun je dit voorjaar ook..


Lees verder 8 maart 2009   13 jaar oud
raaf

De raaf is er als de kippen bij. Al in maart zit deze zwarte jongen (dame in dit geval) op de eieren. Met een beetje geluk vliegen de eerste jongen uit in april. Een echte vroege broeder dus, de raaf...


Lees verder 7 maart 2009   13 jaar oud

Archief