Natuurberichten

Uitgever: De Vlinderstichting

De Vlinderstichting zet zich in voor het behoud en herstel van dag- en nachtvlinders en libellen.

Pagina 175 van 185 - 1845 Resultaten

oranjetipje december klein

Ieder jaar is het wel raak, vlinders die plotseling midden in de winter verschijnen. Dit jaar op 29 december het oranjetipje! Het prachtig verse mannetje vloog binnenshuis en was vast als pop meegekomen met de kerstboom...


Lees verder 7 januari 2009   15 jaar oud
bruine winterjuffer klein

Wandelend over de heide of langs bosranden kunt u, als u veel geluk hebt, een juffertje aantreffen, de bruine winterjuffer. Deze soort heeft zich de afgelopen jaren sterk uitgebreid en is momenteel als volwassen libel in..


Lees verder 5 januari 2009   15 jaar oud
perentak klein

Er zijn niet veel vlinders atief in januari, maar de perentak wel. Vanaf begin januari tot begin april is deze vlinder te vinden in de buurt van bomen en struiken, bijvoorbeeld in stadsparken...


Lees verder 4 januari 2009   15 jaar oud
sleedoornpageei klein

Iedereen denkt dat vlinders echte zomerdieren zijn en daar zit ook wel wat in, maar toch kun je een aantal soorten midden in de winter prima inventariseren: het is een kwestie van goed zoeken naar vlindereitjes!..


Lees verder 2 januari 2009   15 jaar oud
veenhooibeestje klein

Nu, aan het einde van het jaar, is het tijd om terug te kijken. Wat waren opvallende gebeurtenissen op vlindergebied in 2008? De meeste mensen zien 2008 als een erg slecht vlinderjaar. Toch hier drie opmerkelijke vlinderzaken uit..


Lees verder 31 december 2008   15 jaar oud
zuidelijke keizerlibel klein

Nu, aan het einde van het jaar, is het tijd om terug te kijken. Wat waren opvallende gebeurtenissen op libellengebied in 2008? De meeste libellen deden het redelijk goed. Drie soorten sprongen eruit...


Lees verder 27 december 2008   15 jaar oud
agaatvlinderrups - klein

De Vlinderstichting vraagt de komende weken aandacht voor de rups van de agaatvlinder. Deze rups overwintert is op milde winterdagen op allerlei plekken en op allerlei verschillende planten aan te treffen, ook in de tuin. ..


Lees verder 25 december 2008   15 jaar oud
atalanta klein

De atalanta is een goede bekende in onze tuinen. Het is een van de makkelijkst te herkennen dagvlinders. Tot voor kort was het een echte trekker, maar inmiddels voelt hij zich hier ook in de winter steeds beter thuis...


Lees verder 20 december 2008   15 jaar oud
citroenvlinder klein

De citroenvlinder overwintert als volwassen vlinder. Ze vallen in de groenblijvende struiken totaal niet op door hun schutkleur en als je de kerstversiering van buiten hebt gehaald kun je binnen zomaar een citroenvlinder hebben..


Lees verder 17 december 2008   15 jaar oud
CRAEB kaft klein

Europa zal veel dagvlinders kwijt raken door klimaatverandering, zo menen de auteurs van een nieuw boek, Climatic Risk Atlas of European Butterflies. Hierin zijn modellen over klimaatverandering toegepast op de vlinderwaarnemingen..


Lees verder 11 december 2008   15 jaar oud

Archief