Natuurberichten

Uitgever: Werkgroep Europese Orchideeën

Pagina 2 van 5 - 42 Resultaten

Afgelopen juni ontdekte Hans Dekker een nieuwe soort orchidee voor Nederland op Schiermonnikoog. De Purperrode orchis. Deze werd nooit eerder in Nederland aangetroffen. Onduidelijk is waarom de orchidee niet eerder is ontdekt,..


Lees verder 2 augustus 2015   7 jaar oud
Door het huidige maaibeheer voelen diverse orchideeën zich thuis in wegbermen

De afgelopen twee weken zijn er in Nederland diverse meldingen gedaan van afgemaaide orchideeën in bermen. In sommige gevallen is er zelfs gemaaid ondanks afspraken die er zijn gemaakt. De WEO is een ludieke actie gestart en geeft..


Lees verder 23 juni 2015   7 jaar oud
Kleine keverorchis (Neottia cordata)

Afgelopen weekend vonden twee leden van de Werkgroep Europese Orchideeën (WEO) op Vlieland de eerste bloeiende exemplaren van de Kleine keverorchis. Na een literatuurstudie blijkt dat nergens in Europa de soort zo vroeg bloeit als..


Lees verder 26 april 2015   7 jaar oud
In mei is het Gerendal op het mooist.

Ieder jaar bloeien er honderden prachtige orchideeën in het Gerendal. De meeste orchideeën die voorkomen in Zuid-Limburg zijn zeldzaam en kwetsbaar. De natuurgebieden waarin zij voorkomen zijn om deze redenen niet vrij..


Lees verder 25 april 2015   7 jaar oud
Vliegenorchis (Ophrys insectifera).

De afgelopen jaren hebben leden van de WEO oude vindplaatsen van de Vliegenorchis geïnventariseerd. De voorlopige resultaten tonen een negatieve trend. Het aantal populaties van deze soort is in twintig jaar tijd gedaald van 15..


Lees verder 2 april 2015   7 jaar oud
Veenorchis (Dactylorhiza majalis subsp. sphagnicola) staat op de Rode Lijst vaatplanten (2012) onder de categorie 'ernstig bedreigd'.

Op 11 maart deed de Raad van State uitspraak over de aanleg van een weg (project buitenring parkstad Limburg). De uitspraak is onherroepelijk en zet het voortbestaan van de, thans ernstig bedreigde, Veenorchis op losse schroeven...


Lees verder 15 maart 2015   7 jaar oud
moeraswespenorchis

Orchideeënbiotopen beheren kan lastig zijn. Maar wat is het juiste tijdstip voor de geplande werkzaamheden? Met een speciale kalender geeft de W.E.O., per soort een overzicht wanneer je de beheerswerkzaamheden het beste kunt..


Lees verder 8 maart 2015   7 jaar oud
Rietorchis

De afgelopen deccenia worden orchideeën in toenemende mate aangetroffen buiten natuurgebieden. Het betreft vaak de soorten Hondskruid, Bijenorchis, Bokkenorchis en Rietorchis. Orchideeënsoorten die net iets minder kritisch zijn..


Lees verder 6 februari 2015   7 jaar oud
bladrozetten Harlekijn (links) en Herfstschroeforchis (rechts)

De wintermaanden zijn niet de meest spannende maanden voor floraliefhebbers. Veel planten zijn bovengronds afgestorven. Wat veel mensen echter niet weten is dat deze maanden uitermate geschikt zijn voor het tellen van diverse..


Lees verder 14 januari 2015   8 jaar oud
wit bosvogeltje gadget

In 2014 hebben enkele leden van de Werkgroep Europese Orchideeën onderzoek gedaan naar het voorkomen van bosvogeltjes, een zeldzame groep orchideeën met sierlijke bloemen die hoofdzakelijk in Zuid-Limburg wordt aangetroffen. Van..


Lees verder 18 november 2014   8 jaar oud

Archief