Natuurberichten

Uitgever: Stichting ANEMOON

Stichting ANEMOON (ANalyse Educatie en Marien Oecologisch ONderzoek) is een organisatie voor vrijwilligers onderzoek in het mariene milieu.

Pagina 21 van 45 - 441 Resultaten

Levende Gestreepte pegelhoren op Dodemansduim, Klaverbank, Noordzee. Hier aangetroffen tijdens de 2015 Greenpeace campagne voor de bescherming van de Klaverbank. © Peter H van Bragt

De Gestreepte pegelhoren is qua vorm, eetgedrag en verspreiding een bijzonder schelpdier. Slechts enkele dieren zijn in de Nederlandse wateren aangetroffen, ver weg in de Noordzee bij de Doggersbank en de Klaverbank: de uiterste..


Lees verder 18 december 2016   7 jaar oud

Recent kreeg Stichting ANEMOON de bovenstaande foto toegestuurd. De maker van de foto wilde graag weten of dit een bijzondere, mogelijk zelfs voor de Nederlandse kustwateren nieuwe soort zeenaaktslak is. Het dier lijkt op een..


Lees verder 4 december 2016   7 jaar oud
Slakkenhuis van de Steenbikker: van boven- en onderaf gezien bijna rond, van opzij gezien plat samengedrukt, met een hoekige mond en een 'kiel' rondom het midden van de windingen

De Steenbikker is de eerste landslak waarvoor in Nederland met succes actie is gevoerd. Doordat malacologen (slakkenkenners) 22 jaar geleden snel ingrepen, werd de populatie gespaard bij werkzaamheden aan de IJsselmeerdijk bij..


Lees verder 20 november 2016   7 jaar oud
Kleverige poelslakken Myxas glutinosa op Krabbescheer

Onlangs berichtte Nature Today over de nieuwe lijst met Nederlandse paddenstoelnamen. Maar ook de naamlijst voor weekdieren (schelpdieren) is vernieuwd. Iedereen met interesse in taal, geschiedenis en mythologie, kan nu alles..


Lees verder 6 november 2016   7 jaar oud
gestippelde tweedraadkokerworm

Exotische soorten gedragen zich in nieuwe gebieden erg verschillend. Sommige exoten worden nauwelijks opgemerkt, andere zijn plotseling in hoge aantallen aanwezig. Een nieuwe exotische worm duikt nu plotseling massaal op in de..


Lees verder 23 oktober 2016   7 jaar oud
Palaemon serratus. Gezaagde steurgarnaal

De tijd is rijp om Gezaagde steurgarnalen te spotten. Duikers zien deze soort van oudsher het vaakst in oktober en november. Na jaren van afname en lage aantallen, lijkt de soort voor het derde jaar op rij weer iets toe te nemen..


Lees verder 10 oktober 2016   7 jaar oud
moerasslak

In Nederland duiken steeds weer nieuwe exotische dieren en planten op. Niet zelden nemen deze nieuwkomers in korte tijd sterk in aantal toe. Andere exoten gedragen zich minder invasief. Na de eerste vondst in 2008, komt de Chinese..


Lees verder 25 september 2016   7 jaar oud
krabben

Een strandkrabmannetje verstrengeld met een breedpootkrabmannetje, dat is een unieke waarneming. Drie ervaren strandonderzoeksters waren dan ook stomverbaasd toen ze dit op 15 september zagen op het Texelse strand bij paal 9. ..


Lees verder 22 september 2016   7 jaar oud
Vorskwab

De Vorskwab is een apart uitziende, zeldzame vis die op de Nederlandse Rode Lijst Vissen staat. De soort werd de laatste 15 jaar als sterk afgenomen beschouwd. De afgelopen weken werd deze soort echter meerdere keren waargenomen..


Lees verder 11 september 2016   7 jaar oud

Het is een recordzomer op het gebied van de sport. Op televisie en in andere media, buiten op de sportvelden of binnen: overal is het sport wat de klok slaat. Ook langs het strand is het raak. Massaal komen ook dit jaar weer..


Lees verder 28 augustus 2016   7 jaar oud

Archief