Natuurberichten

Uitgever: Stichting ANEMOON

Stichting ANEMOON (ANalyse Educatie en Marien Oecologisch ONderzoek) is een organisatie voor vrijwilligers onderzoek in het mariene milieu.

Pagina 4 van 45 - 444 Resultaten

Er zijn steeds meer meldingen uit de Oosterschelde van een voor ons land nieuwe grote platworm. Terwijl onderzoek naar de identiteit in volle gang is, circuleren er al veel Nederlandse namen. Wie helpt mee een goede te kiezen?..


Lees verder 30 augustus 2023   9 mnd oud

De Oosterschelde is magnifiek. Groots qua biodiversiteit en natuur en geweldig voor waarnemers om dingen te ontdekken. Zoals afgelopen weekend een voor ons land nieuwe, flinke zeenaaktslak met de wetenschappelijke naam Doris..


Lees verder 21 augustus 2023   9 mnd oud
Zandhoefijzerworm

In september 2022 werd een nieuwe hoefijzerwormsoort voor Nederland ontdekt. Daardoor is de Oosterschelde nu het leefgebied van ruim vijftien procent van alle op aarde bekende Hoefijzerwormen. Aparte, sierlijke dieren, die..


Lees verder 20 augustus 2023   9 mnd oud
gestippelde mosdierslak - primair

Zeenaaktslakken zien er vaak prachtig uit. Dat geldt niet alleen voor tropische, maar ook voor Nederlandse soorten. De gestippelde mosdierslak is de favoriet onder de duikers en snorkelaars van het Monitoringproject Onderwater..


Lees verder 14 augustus 2023   9 mnd oud
Blauwe haarkwal op het strand

De laatste jaren is er veel kwallennieuws. Kwallen arriveren steeds eerder in het jaar en uit genetisch onderzoek blijkt dat er soorten bijkomen. Niet leuk voor zwemmers, want sommige steken venijnig. Zoals de Blauwe haarkwal, die..


Lees verder 6 augustus 2023   9 mnd oud

Dit slakje verdedigt zich door een sterke uien- of knoflookgeur af te scheiden, dat zou 'vijanden als egels afschrikken'. Maar is dat ook zo? Wie helpt deze urban legend of boekenwijsheid te onderzoeken? Broodje aap-verhaal of is..


Lees verder 9 juli 2023   10 mnd oud
Zeekatten - primair

Dit bericht had een paar weken eerder al kunnen verschijnen, toen de paring van de zeekat begon. Tijdens de daad trekken deze inktvissen zich nergens iets van aan en laten ze zich ongegeneerd bekijken. Om zeekatten ook hun privacy..


Lees verder 3 juli 2023   10 mnd oud

Uit veel landen komen planten, vruchten en bouwmateriaal naar ons land. Daarop en op onder andere kampeerspullen, liften soms landslakken mee. Vroeger reguleerden de winters het 'aanslaan' van zulke soorten. Maar door de opwarming..


Lees verder 25 juni 2023   11 mnd oud

Het Veerse Meer had in 2018 de primeur van een exotische slak uit Japan en omgeving. Deze slak heeft een deels verstopt liggend flinterdun huisje. Pas in 2022 werden de slakken ook in het Grevelingenmeer gezien. Op dit moment zijn..


Lees verder 11 juni 2023   11 mnd oud

Stichting ANEMOON onderzoekt al decennialang met vrijwillige waarnemers het leven in zee en in onze kustwateren. We inventariseren wat er aanspoelt, houden in de gaten wat tussen bij eb droogvallende stenen leeft en monitoren met..


Lees verder 29 mei 2023   1 jaar oud

Archief