Natuurberichten
Uitgever: Sovon Vogelonderzoek Nederland
Vogels tellen, dat is de kernactiviteit van Sovon Vogelonderzoek Nederland. Met landelijke telprojecten gedurende het hele jaar houden we bij welke soorten vogels waar voorkomen en hoeveel. Onafhankelijkheid, objectiviteit en borging van kwaliteit zijn onze kernwaarden. De resultaten van de tellingen vormen namelijk een belangrijke basis voor het natuurbeleid en -beheer in ons land en worden voor een breed aantal toepassingen gebruikt. Daarnaast zoeken we naar verklaringen van veranderingen middels onderzoek. Waarom gaan vogelsoorten in aantal achteruit of vooruit? Sovon is een non-profit organisatie met een ANBI-status.Pagina 75 van 76 - 758 Resultaten
Eind mei zijn de eerste jonge koolmezen te verwachten. Nog hulpeloos en voortdurend roepend om eten...

Het voorjaar is inmiddels al een heel eind op streek, de laatste lange afstandstrekkers, zoals de bosrietzanger, keren nu terug...

De reus onder de rietvogels, de grote karekiet is ook weer terug. Helaas gaat het niet goed met deze (diep)Rode Lijst-soort...

Een vogel die bij iedereen bekend is, is de knobbelzwaan. Groot en wit met een opvallend oranje snavel. Het mannetje heeft een dikke knobbel op zijn snavel waarmee hij te onderscheiden is van het vrouwtje. ..

Ook tropische verrassingen komen in Nederland voor, de wielewaal is zo'n verrassing. Vanaf nu zijn ze te bewonderen, als u geluk hebt, want het gaat niet goed met de wielewaal...

Zo gaandeweg het voorjaar keren de echte moerasvogels terug uit Afrika. De rietzanger is er al even; de kleine karekiet en bosrietzanger volgen altijd wat later rond eind april, begin mei. De kleine karekiet is nog enigszins goed..

Is het een sperwer? Nee, het is een koekoek. Deze twee soorten worden nogal eens met elkaar verward. Ze zijn allebei grijzig en hebben een lange staart. Vanaf nu zijn de koekoeken overal te horen. Ze roepen hun eigen naam, dus dat..

April loopt ten einde en een groot aantal voorjaarsgasten is weer terug. Ook de sterns zijn alweer mondjesmaat vertegenwoordigd: het gros arriveert eind april. ..

Dat vogels eieren leggen is uiteraard bekend, maar dat sommige vogels wel erg veel eieren weten te produceren weten minder mensen. In Uden werd een legsel van een boomklever gevonden met maar liefst tien eieren. Een record!..

De meester van alle zangvogels keert weer terug! Rond half april worden de eerste nachtegalen verwacht uit hun overwinteringgebieden in Afrika. ..