Natuurberichten

Uitgever: Kenniscentrum Eikenprocessierups

Pagina 2 van 8 - 78 Resultaten

Vrouwtje eikenprocessievlinder is op een tak geklommen en de vleugels worden nu goed zichtbaar.  Komt uit grondnest moet vleugels nog oppompen

Voor het eerst is op film vastgelegd hoe eikenprocessievlinders uit de grond kruipen en daarna hun vleugels oppompen. De eikenprocessievlinders die op film zijn vastgelegd kropen in 2020 als rups de grond in. In 2021 kwamen ze..


Lees verder 6 oktober 2022   1 jaar oud
Eikenprocessierupsen gaan de grond in

De afname van het aantal eikenprocessierupsen sinds het piekjaar 2019 komt mogelijk mede doordat een deel van de rupsen in de grond in verlengde diapauze zit als rups of pop. Deze week kwamen uit grondnesten in potten opeens..


Lees verder 10 juli 2022   1 jaar oud
Kardinaalmutsstippelmot

De eikenprocessierups heeft de afgelopen jaren veel aandacht gekregen. Veel mensen weten inmiddels dat ze nesten maken. Het betekent echter niet dat als je rupsen tegenkomt die nesten maken, het automatisch eikenprocessierupsen..


Lees verder 27 juni 2022   1 jaar oud
Nesten eikenprocessierups langs weg en fietspad

De komende weken is de kans op overlast van de eikenprocessierups het grootst. De overlast is afhankelijk van het aantal rupsen en dat varieert niet alleen sterk tussen gemeenten maar ook tussen buurten binnen een gemeente. De..


Lees verder 17 juni 2022   1 jaar oud
Tennisbalnest eikenprocessierups Arnold van Vliet

De eerste eikenprocessierupsen hebben brandharen. Het is echter niet bekend hoe de aantallen rupsen verschillen tussen gebieden. Om de te verwachten plaagdruk in beeld te brengen vraagt het Kennisplatform Processierups gemeenten..


Lees verder 1 juni 2022   1 jaar oud

Dit jaar zijn de eerste eikenprocessierupsen al op 30 maart uit het ei gekropen. Inmiddels zijn op diverse plaatsen in Nederland de minuscule rupsjes tevoorschijn gekomen. De overvloed aan zon en hoge temperaturen in maart hebben..


Lees verder 7 april 2022   2 jaar oud
Eikenprocessierups in ei

Door de zeer zachte maart verwachten we dat de eerste eikenprocessierupsen rond 5 april uit hun ei kruipen. Daarmee koersen we weer op een vroeg jaar af. Aan de kleur van de rupsjes in de eitjes is te zien dat sommige rupsen bij..


Lees verder 15 maart 2022   2 jaar oud
eikenprocessierups gras liggende mensen, lint om boom uitsnede

Het beheersen van de overlast van de eikenprocessierups is makkelijker geworden nu alle kennis bij elkaar is gebracht in een geheel nieuwe Leidraad Beheersing Eikenprocessierups. Het presenteert o.a. een nieuwe..


Lees verder 23 februari 2022   2 jaar oud
Een vrouwtje eikenprocessievlinder met de bruinachtige tot geel grijze voorvleugel, met dwarslijnen en een kleine middenstip in de vorm van een komma.

Landelijk zijn er de afgelopen maanden gemiddeld 24 eikenprocessievlinders per feromoonval gevangen. De daling van de afgelopen twee jaar zet daarmee door. In de zuidelijke helft van het land is de afname veel groter dan in het..


Lees verder 20 oktober 2021   2 jaar oud
Feromoon aanbrengen hoog in de boom voor mate disruption experiment

Door tijdens de vliegperiode van eikenprocessievlinders sexlokstoffen, feromonen, in eikenbomen aan te brengen, wordt de paring verstoord. Uit een eerste veldproef met speciale toestemming bleek dat op plaatsen met verstoring het..


Lees verder 10 oktober 2021   2 jaar oud

Archief