Natuurberichten
Uitgever: Staatsbosbeheer
Staatsbosbeheer beheert het groene erfgoed van Nederland; 273.000 hectare natuur die we beschermen, die je kunt beleven en die we samen met en voor anderen duurzaam benutten. Het zit in onze natuur.Pagina 11 van 20 - 193 Resultaten
Het Nederlandse bos wordt steeds gemengder en gevarieerder. Voor het eerst sinds de metingen tachtig jaar geleden begonnen, zijn er bijvoorbeeld meer loofbomen dan naaldbomen waargenomen. Deze variatie in soorten is goed voor de..

Voor de tweede keer zijn er visarenden geringd in de Biesbosch. Op 30 juni voorzagen onderzoekers drie gezonde jongen van een kleurring. Ze zaten op een nest op 65 meter hoogte in een hoogspanningsmast. Door deze zeldzame vogels..

Hoe kan je ervoor zorgen dat het aantal damherten niet toeneemt in een natuurgebied? Staatsbosbeheer houdt de populatie in stand door afschot. Maar wat zijn de alternatieven? Is niks doen een optie, of vangen en verplaatsen? En..

Niet alleen natuur in de natuurgebieden, maar een Nederland waarin groen vanzelfsprekend deel uitmaakt van onze leefomgeving. Dat is de Groene Metropool waar Staatsbosbeheer zich voor inzet, om Nederland in zijn geheel groener te..

Maai Mei Niet is een prima initiatief om meer bloemen een kans te geven. En daar profiteren onder meer de bij en de hommel van. Toch maait Staatsbosbeheer sommige graslanden wel in mei. Marcel Horsthuis, adviseur ecologie in..

Eerlijk is eerlijk, hij doet het vooral voor de weidevogels. Het aantal broedparen is in vijf jaar tijd verdubbeld. Maar de natuurinclusieve vorm van boeren van Arie van Oosterom zorgt ook voor een hoger grondwaterpeil. Hierdoor..

Vandaag, 14 mei, is het Wereld Trekvogeldag. Een belangrijk moment om stil te staan bij de bijzondere soorten die jaarlijks honderden, zo niet duizenden kilometers afleggen. Wat zijn dit voor soorten? En waar trekken zij naartoe?..

Het snijden van zeegroente voor eigen consumptie is een generatie-oude traditie in Zeeland. Helaas gaat dat niet altijd goed samen met het beschermen van kwetsbare natuur. Daarom hebben verschillende terreinbeheerders, waaronder..

Een bos aanleggen, dat doe je niet zomaar even. Het vraagt zorgvuldig afwegen: waar kan het, met welke bodem heb je te maken en hoe wordt het bos straks gebruikt. Boswachter ecologie Ruben Kluit vertelt erover in de rubriek..

Tijdens een vegetatie- en florakartering nabij het Heegermeer in Friesland is afgelopen jaar een nieuwe groeiplaats van de tengere distel ontdekt. De planten zijn gevonden op een dijktalud, dat deel uitmaakt van het natuurgebied..