Natuurberichten

Uitgever: Staatsbosbeheer

Staatsbosbeheer beheert het groene erfgoed van Nederland; 273.000 hectare natuur die we beschermen, die je kunt beleven en die we samen met en voor anderen duurzaam benutten. Het zit in onze natuur.

Pagina 3 van 17 - 162 Resultaten

Een van de onderdelen van de kustvisie voor Texel is meer vrijheid voor de Slufter.

Meer vrijheid voor de Slufter, stuivende duinen en zoet water langer vasthouden. Daar zet Staatsbosbeheer zich voor in op Texel, samen met andere partijen. Om de stijgende zeespiegel het hoofd te bieden, om de natuur te versterken..


Lees verder 8 september 2023   7 mnd oud
Heide staat onder druk. Niet alleen in Nederland maar in heel Europa

Bomen kappen om meer plaats te maken voor heide? Dat roept vaak veel vragen op. Want we willen in Nederland toch juist meer bos? Klopt. Maar ook heide is voor de biodiversiteit enorm belangrijk. En staat enorm onder druk in..


Lees verder 7 september 2023   7 mnd oud
De Jongerenraad van Staatsbosbeheer

‘Jongeren zijn de natuurbeschermers van de toekomst’ wordt vaak gezegd. Maar waarom zouden jongeren niet nu al actief meedenken over natuurbescherming? Heb je affiniteit met natuur, wil je de grootste natuurorganisatie van..


Lees verder 29 augustus 2023   7 mnd oud
Ine Nijveld: “Hier zie je enkele oude heideplanten. Dat is prima, zo lang het er niet te veel zijn. Het gaat om de afwisseling.”

Een zoetgeurende paarse zee, over kilometers uitgestrekt. De heide op de Sallandse heuvelrug is na weken van regen tot volle bloei gekomen. Het ziet er gezond uit. Maar schijn bedriegt. “Het kost ontzettend veel werk om de heide..


Lees verder 16 augustus 2023   8 mnd oud
Boswachter Joey Braat

Op een van de eilanden in de Biesbosch zijn dit jaar indrukwekkende aantallen broedende kolonievogels geteld. De vogels broeden vooral in afgesloten, ondiepe en visrijke natuurgebieden. Hier vinden ze rust en genoeg voedsel om hun..


Lees verder 28 juli 2023   8 mnd oud
Eén van de oehoekuikens

Een koppel oehoes heeft twee jongen grootgebracht in het Leenderbos tussen Valkenswaard en Leende (NB). Het is zover bekend de eerste keer dat oehoes gebroed hebben in het Brabantse bos. Het nest werd ontdekt door een..


Lees verder 21 juli 2023   8 mnd oud
Ook al is het kraanvogelkuiken nog niet helemaal volgroeid, de vleugels zijn al goed ontwikkeld om kleine stukjes te vliegen

De maatregelen om de kwetsbare hoogveennatuur in de Peel te beschermen, werpen hun vruchten af. Kraanvogels hebben voor het tweede jaar op rij met succes gebroed in dit natuurgebied op de grens van Noord-Brabant en Limburg...


Lees verder 19 juli 2023   9 mnd oud
De Spaanse ruiter is een van de kenmerkende planten van blauwgrasland. En die is onder meer populair bij hommels.

Van het ooit vele in Nederland aanwezige blauwgrasland is nog maar een heel klein deel over. En ook dat staat onder druk. Staatsbosbeheer gaat aan de slag om het blauwgrasland in de Schraallanden langs De Meije, bij Woerden, een..


Lees verder 12 juli 2023   9 mnd oud
De bruine eikenpage komt slechts op een paar plekken in Nederland voor, waaronder in het duinbos van boswachterij Noordwijk.

Boswachterij Noordwijk is de enige plek in Zuid-Holland waar hij voorkomt: de bruine eikenpage. Sinds 2017 is hij hier weer gesignaleerd. “Een kroon op ons werk”, stelt Staatsbosbeheer-boswachter Joël Haasnoot. De afgelopen..


Lees verder 1 juli 2023   9 mnd oud
fjordenpaarden op de slikken van flakkee, bijgesneden

Vanaf 1983 zijn grote grazers geherintroduceerd voor natuurbeheer. De Slikken van Flakkee was hiermee het eerste gebied in Nederland waar gemengde natuurlijke begrazing werd ingezet. Staatsbosbeheer-teamleider Camiel Beijersbergen..


Lees verder 27 juni 2023   9 mnd oud

Archief