Natuurberichten

Uitgever: Staatsbosbeheer

Staatsbosbeheer beheert het groene erfgoed van Nederland; 273.000 hectare natuur die we beschermen, die je kunt beleven en die we samen met en voor anderen duurzaam benutten. Het zit in onze natuur.

Pagina 3 van 17 - 167 Resultaten

Een jonge haagbeuk, geplant in een nieuw bos in Noord-Brabant.

De komende maanden komt er naar verwachting zo’n 250 hectare nieuw bos bij op Staatsbosbeheer-terrein. “We gaan weer veel nieuwe bomen planten en zetten in op spontane bosontwikkeling”, stelt programmadirecteur Bos & Klimaat..


Lees verder 2 november 2023   6 mnd oud
Heeft de Waddenzee rechten nodig? En wat wil het Wad eigenlijk?

Geef de natuur rechten. Zodat we gedwongen worden meer rekening te houden met de belangen van de natuur. Een gedachtegang die wereldwijd in opkomst is. Natuurfilosoof Matthijs Schouten is in principe voor. “Juridisch is het heel..


Lees verder 1 november 2023   6 mnd oud
Eikelmuis

Twee keer per jaar monitort de Zoogdiervereniging de populatie wilde eikelmuizen in het Savelsbos. Onderzoeker Wesley Overman van de Zoogdiervereniging neemt tijdens zijn nachtelijke ronde Guido Verschoor van Staatsbosbeheer mee..


Lees verder 13 oktober 2023   7 mnd oud
In 2018 is de Bochtjesplaat zo ingericht dat het natter blijft. Met succes.

Waterveiligheid, waddennatuur én goede omstandigheden om te boeren. Aan de noordkust van Nederland is dat altijd al balanceren, waarbij de natuur al decennia onder druk staat. Een stijgende zeespiegel, een dalende bodem en een..


Lees verder 3 oktober 2023   7 mnd oud
Polder Bijleveld is een van de drie kalkmoerassen van Nederland: een bijzonder vegetatietype.

Er komt nog net geen nagelschaartje aan te pas, maar het beheer van kwetsbare natuurgebieden zoals veenweides, trilveen en natte graslanden luistert nauw. In de Utrechtse polder Bijleveld heeft Staatsbosbeheer lichtere machines..


Lees verder 20 september 2023   8 mnd oud
Een van de onderdelen van de kustvisie voor Texel is meer vrijheid voor de Slufter.

Meer vrijheid voor de Slufter, stuivende duinen en zoet water langer vasthouden. Daar zet Staatsbosbeheer zich voor in op Texel, samen met andere partijen. Om de stijgende zeespiegel het hoofd te bieden, om de natuur te versterken..


Lees verder 8 september 2023   8 mnd oud
Heide staat onder druk. Niet alleen in Nederland maar in heel Europa

Bomen kappen om meer plaats te maken voor heide? Dat roept vaak veel vragen op. Want we willen in Nederland toch juist meer bos? Klopt. Maar ook heide is voor de biodiversiteit enorm belangrijk. En staat enorm onder druk in..


Lees verder 7 september 2023   8 mnd oud
De Jongerenraad van Staatsbosbeheer

‘Jongeren zijn de natuurbeschermers van de toekomst’ wordt vaak gezegd. Maar waarom zouden jongeren niet nu al actief meedenken over natuurbescherming? Heb je affiniteit met natuur, wil je de grootste natuurorganisatie van..


Lees verder 29 augustus 2023   9 mnd oud
Ine Nijveld: “Hier zie je enkele oude heideplanten. Dat is prima, zo lang het er niet te veel zijn. Het gaat om de afwisseling.”

Een zoetgeurende paarse zee, over kilometers uitgestrekt. De heide op de Sallandse heuvelrug is na weken van regen tot volle bloei gekomen. Het ziet er gezond uit. Maar schijn bedriegt. “Het kost ontzettend veel werk om de heide..


Lees verder 16 augustus 2023   9 mnd oud
Boswachter Joey Braat

Op een van de eilanden in de Biesbosch zijn dit jaar indrukwekkende aantallen broedende kolonievogels geteld. De vogels broeden vooral in afgesloten, ondiepe en visrijke natuurgebieden. Hier vinden ze rust en genoeg voedsel om hun..


Lees verder 28 juli 2023   10 mnd oud

Archief