Natuurberichten

Uitgever: Hortus botanicus Leiden

Pagina 16 van 16 - 160 Resultaten

Straatliefdegras of Stijf straatliefdegras. Eragrostis pilosa, synoniem: Eragrostis multicaulis

Jaarlijks organiseert het Weekend van de Wetenschap samen met een kennisinstelling een publieksonderzoek. Tot oktober 2022, een jaar lang, is de Leidse Hortus die kennispartner, met als onderzoeksonderwerp stoepplantjes. Zo'n..


Lees verder 3 oktober 2021   2 jaar oud
Glad vingergras

Jaarlijks is er een publieksonderzoek verbonden aan Weekend van de Wetenschap waarbij alle Nederlanders de kans krijgen om een bijdrage te leveren aan onderzoek. Tijdens deze editie worden het hele jaar door het hele land..


Lees verder 26 september 2021   2 jaar oud
Gewone melkdistel

Heeft u het stoepplantje van deze week al gezien? Dan mag u zichzelf al een beetje een kenner noemen. In 2020 deden Julia, Giselle, Jamil, Julie, Isabelle en Charlie, biologiestudenten aan de Universiteit Leiden, een klein..


Lees verder 19 september 2021   2 jaar oud
Vijfvingerkruid met z'n opvallende rode uitlopers

Het kan nog net: in de volle zon, langs bermen, paden en dijken een laatste bloeiend vijfvingerkruid ontdekken. Het stoepplantje van deze week houdt van verstoring en verspreidt zich met zijn uitlopers tussen andere planten op de..


Lees verder 12 september 2021   2 jaar oud
Robertskruid

Was u de afgelopen weken aan de kust, in het bos, of gewoon thuis? Robertskruid, het stoepplantje van deze week, bent u hoe dan ook tegengekomen. Misschien heeft u met wandelgenoten of huisgenoten gediscussieerd over naar welke..


Lees verder 5 september 2021   2 jaar oud

Nu bloeit overal de Canadese fijnstraal op kale- en rommelplekjes. Je komt hem steeds vaker tegen. Maar wie goed kijkt, ontdekt spannende dingen in de wereld van de fijnstralen. Bedreigt deze Canadees als betrekkelijke nieuwkomer..


Lees verder 28 augustus 2021   2 jaar oud
Het rozet van een speerdistel kan wel een meter groot worden.

Wie beestjes wil zien, staat stil bij het stoepplantje van de week: de speerdistel. Zeg maar stoepplánt. Tussen de voegen blijft het formaat bescheiden, maar als hij voluit uit kan groeien wordt de stekelige rozet wel een meter..


Lees verder 21 augustus 2021   2 jaar oud

De naam lijkt een scheldwoord: stinkende gouwe is het stoepplantje van de week. De plant werd in oude tijden in de geneeskunde gebruikt en begon vanuit de kruidentuinen van weleer aan z’n opmars door steden en dorpen. U komt nu..


Lees verder 15 augustus 2021   2 jaar oud
Muurpeper

Tegenwoordig kun je in de stad allerlei vetplantjes tegenkomen, ontsnapt van de vele groendaken. Muurpeper groeit ook op die daken maar is geen nieuwkomer. Al hoeft er maar een blaadje los te raken en het kiemt weer ergens. Ook al..


Lees verder 8 augustus 2021   2 jaar oud

Hortus botanicus Leiden vraagt al een tijdje aandacht voor stoepplantjes. Sinds het coronatijdperk is botanisch stoepkrijten een rage. Vanaf vandaag publiceert Hortus botanicus Leiden ook nieuws over stoepplantjes via Nature..


Lees verder 1 augustus 2021   2 jaar oud

Archief