Natuurberichten

Uitgever: Nederlandse Mycologische Vereniging

De Nederlandse Mycologische Vereniging heeft als doel de bevordering van de kennis van de mycologie (paddenstoelenkunde).

Pagina 5 van 59 - 588 Resultaten

Gezoneerde stekelzwam - primair

Stikstofgevoelige paddenstoelen nemen sinds een jaar of dertien weer in aantal af. De achteruitgang zette in de vorige eeuw in, maar werd vanaf 1994 onderbroken door een lichte toename. Na een stagnatie begin deze eeuw zet de..


Lees verder 4 april 2022   11 mnd oud

Het is inmiddels half maart en dan is het weer tijd om naar voorjaarspaddenstoelen uit te kijken. Een aantal voorjaarspaddenstoelen vallen op door hun uitzonderlijke vorm, kleur of grootte. Zo'n soort is de Voorjaarskluifzwam...


Lees verder 16 maart 2022   1 jaar oud

Zoals iedereen wel is opgevallen, kwamen er de afgelopen week heel wat takken naar beneden, onder andere dankzij storm Dudley. Bij Marcel Groenendaal, in een wijk in Arnhem, zijn dat vooral lindentakken die hij de afgelopen twee..


Lees verder 23 februari 2022   1 jaar oud

De Blauwe korstzwam stond in 1989 nog aangegeven in de categorie 'Bedreigd' op de Rode Lijst. Tegenwoordig is hij minder zeldzaam en staat hij in de categorie 'Kwetsbaar'. Vooral de laatste vier jaar is de Blauwe korstzwam..


Lees verder 3 februari 2022   1 jaar oud

Eén keer per jaar worden vleermuisbunkers in de duinen gecontroleerd om te zien wat er aan vleermuizen en ander leven te vinden is. Vorige week waren de bunkers in de duinen van Egmond-Binnen aan de beurt. Groot was de verbazing..


Lees verder 27 januari 2022   1 jaar oud

Nu het kouder is buiten, kunnen we weer vele verschillende soorten trilzwammen aantreffen. Wie goed oplet, kan op de vruchtlichamen van de Eikentrilzwam en de Zwarte trilzwam vreemde vervormingen aantreffen. Deze worden mogelijk..


Lees verder 19 januari 2022   1 jaar oud

De nieuwjaarsbijeenkomst van de Nederlandse Mycologische Vereniging op 8 januari is ook dit jaar uitsluitend online te volgen. Het programma bestaat uit een ochtendsessie met lezingen over de paddenstoelenmeetnetten en..


Lees verder 5 januari 2022   1 jaar oud

Er is in ons land een paddenstoel die zacht uitgedrukt 'eigenzinnig reageert' op winterse buien: de Dennenslijmkop. Op deze winterse buien reageert het ondergronds mycelium juist door paddenstoelen te ontwikkelen. Voorwaarde is..


Lees verder 29 december 2021   1 jaar oud

Het paddenstoelenjaar is vreemd verlopen. Laat in het jaar kwamen er onverwachts toch nog flink wat paddenstoelen tevoorschijn. Er zaten soorten bij die normaal gesproken veel eerder in het jaar verschijnen. Daar komt nog bij dat..


Lees verder 22 december 2021   1 jaar oud

Tijdens een inventarisatie van de Anstelvallei te Kerkrade vond Alex König kleine roodbruine paddenstoeltjes op een vermolmde populierenstam. Dit bleek Omphalina discorosea te zijn. Het is een fraaie paddenstoel die, voor zover..


Lees verder 8 december 2021   1 jaar oud

Archief