Natuurberichten

Uitgever: SoortenNL

Pagina 4 van 20 - 195 Resultaten

Kleine heremietkreeft - primair

De Cruijff-wijsheid ‘Elk nadeel heb zijn voordeel’ geldt ook voor de kleine heremietkreeft, ook wel boksertje genoemd. Zandsuppleties versterken de kust, maar veroorzaken tijdelijk grote sterfte van bodemdieren. Positief is dat..


Lees verder 2 oktober 2023   7 mnd oud
grote groene sabelsprinkhaan - primair

Als de temperatuur in de avond hoog genoeg is, kun je het deze weken nog horen: de zwanenzang van de grote groene sabelsprinkhaan. Veel sprinkhanen zijn nog tot relatief laat in het jaar actief en daarom is het tijd om in de..


Lees verder 25 september 2023   7 mnd oud
Hardloopsafari op Oerol

Hoe duurzaam is duursport eigenlijk? Voor je lijf? Voor je geest? Voor je omgeving? Wat doe je met voeding of materialen? En wat doe je eigenlijk met je leefomgeving? Is de natuur niet veel te kwetsbaar en te kostbaar om overlopen..


Lees verder 24 september 2023   7 mnd oud
Vuursalamander - primair

De vuursalamander is één van de grootste salamanders van Europa en kan wel twintig centimeter groot worden. Hij heeft een gedrongen zwart lichaam met daarop een patroon van gele vlekken of strepen. Hij is met geen enkele..


Lees verder 18 september 2023   7 mnd oud
gewoon sterschoteltje - primair

Korstmossen hebben vaak kleine proporties. Ze zijn soms nog geen millimeter groot en lastig op te merken. Dankzij hun kleine formaat zijn korstmossen vaak aangepast aan hele specifieke omstandigheden, zoals twijgjes, boomspleten..


Lees verder 11 september 2023   7 mnd oud
zwavelmelkzwam - primair

Zwavelmelkzwam leeft in symbiose met volgroeide eiken op zandgrond. De soort heeft onder invloed van veranderende milieuomstandigheden zijn leefgebied aangepast van voedselarme eiken-berkenbossen naar lanen, parken en wegbermen...


Lees verder 4 september 2023   7 mnd oud
Meles meles. Das

De das is een van de grootste landroofdieren in Nederland. Samen met soorten als de wezel, bunzing, boommarter en otter behoren ze tot de familie van machterachtigen. Door hun excentrieke loopje en de kenmerkende zwart-witte..


Lees verder 28 augustus 2023   8 mnd oud
De onlanden

Sinds de decentralisatie van het natuurbeleid in Nederland zijn provincies belangrijker dan ooit voor natuur en landschap. Maar de realisatie blijft achter bij de verwachtingen. Het Living Planet Report Nederland brengt in beeld..


Lees verder 26 augustus 2023   8 mnd oud
boerenwormkruid - primair

Knalgele bloemen in een al dan niet verdorde berm: grote kans dat je Boerenwormkruid hebt gevonden. Deze toekomstbestendige plant ga je in de toekomst waarschijnlijk vaker zien, want in het sterk verdrogende en voedselrijke..


Lees verder 21 augustus 2023   8 mnd oud
gestippelde mosdierslak - primair

Zeenaaktslakken zien er vaak prachtig uit. Dat geldt niet alleen voor tropische, maar ook voor Nederlandse soorten. De gestippelde mosdierslak is de favoriet onder de duikers en snorkelaars van het Monitoringproject Onderwater..


Lees verder 14 augustus 2023   8 mnd oud

Archief