Natuurberichten

Uitgever: Naturalis Biodiversity Center

Naturalis Biodiversity Center is een internationaal opererend onderzoekscentrum. De ruim 120 onderzoekers en 200 gastonderzoekers die aan Naturalis verbonden zijn, houden zich bezig met het beschrijven, begrijpen en verklaren van biodiversiteit en geodiversiteit. Aan de basis van het onderzoek ligt de in twee eeuwen opgebouwde nationale collectie van 42 miljoen planten, dieren, fossielen en gesteenten.

Pagina 10 van 32 - 319 Resultaten

Europese Boomkikker (Hyla arborea) (VOOR EENMALIG GEBRUIK)

Leidse biologiestudenten hebben in de Nederlandse kustduinen twee boomkikkersoorten ontdekt die daar van nature niet voorkomen. Een speciale DNA-techniek onthulde deze soorten, die mogelijk schade toebrengen aan de natuur...


Lees verder 1 december 2022   1 jaar oud
Bewoners van het 'eiland van de dwergdinosauriërs' gelegen in het huidige Transylvanië tijdens het Krijt: Transylvanosaurus met schildpadden, krokodillen, grote pterosauriërs en andere dwergdinosauriërs

Een internationaal team van onderzoekers heeft in het westen van Roemenië een nieuwe dinosaurussoort ontdekt. Transylvanosaurus platycephalus, vernoemd naar de vindplek, leefde ongeveer 70 miljoen jaar geleden en was een herbivoor..


Lees verder 26 november 2022   1 jaar oud
Een mogelijk scenario van hoe een groep Triceratopsen hun eind hebben gevonden. 67 miljoen jaar geleden teisterden sterke regenbuien en overstromingen Noord-Amerika. Triceratops was geen goede zwemmer, en vele zullen verdronken zijn.

Het ‘Darnell Triceratops Bonebed’ in Noord-Amerika is ‘s werelds grootste opgegraven Triceratops-massagraf. Daar liggen resten van wel vijf verschillende Triceratopsen. Onderzoek naar het goed bewaarde tandmateriaal van deze..


Lees verder 12 november 2022   1 jaar oud
Natuurinclusief groen dak met zonnepanelen

Grastegels, een natuurdam en fauna-sensors; aan de hand van een aantal richtlijnen kunnen kleine bouwwerken omgetoverd worden tot een groene oase. Maar hoe? Kennis Natuurlijk! Heeft in opdracht van telecomaanbieder KPN een tabel..


Lees verder 10 november 2022   1 jaar oud

In 2018 voerde Naturalis Biodiversity Center het eerste steekmuggenonderzoek uit op de Bovenwindse Eilanden – Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba – in meer dan zeventig jaar. In november worden deze onderzoeken herhaald, ditmaal..


Lees verder 10 november 2022   1 jaar oud
Rosse sprinkhaan

Sinds begin oktober 2022 is Xeno-canto, de grootste website voor geluidsopnamen van vogels, uitgebreid met sprinkhanen en krekels. Voor iedereen die geluidsopnamen in de natuur maakt is het een uitgelezen mogelijkheid om deze nu..


Lees verder 9 november 2022   1 jaar oud
Tekeningen hommels

Met hun aaibare uiterlijk en bonte kleuren behoren hommels tot de meest bekende en geliefde insecten. Tegelijkertijd vormen ze één van de meest bedreigde groepen van bijen. Een complete veldgids voor de Lage Landen was er tot nu..


Lees verder 31 oktober 2022   1 jaar oud
Windmolen in Kinderdijk

De Nederlandse waterschappen beheren samen meer dan 35.000 vierkante kilometer aan rivieren, sloten, en terreinen zoals dijken. Dit Blauwgroene Netwerk biedt veel mogelijkheden voor het behoud en herstel van biodiversiteit. Om..


Lees verder 29 oktober 2022   1 jaar oud
Klapekster met prooi

Meer dan een eeuw lang lag een exemplaar van de Noordelijke Klapekster onopgemerkt in de collectie van Naturalis, geëtiketteerd als 'gewone' Klapekster. Door middel van recent DNA-onderzoek aan het verenkleed is vastgesteld dat..


Lees verder 22 oktober 2022   1 jaar oud
Bioloog Auke-Florian Hiemstra van Naturalis

De stad is echt niet alleen een plek voor mensen. Je vindt er volop planten en dieren die recht onder onze neus voorkomen. Bioloog Auke-Florian Hiemstra neemt je mee op ontdekkingsreis. Hij toont je de geheimen van de stadsnatuur..


Lees verder 8 oktober 2022   1 jaar oud

Archief