Natuurberichten

Uitgever: Naturalis Biodiversity Center

Naturalis Biodiversity Center is een internationaal opererend onderzoekscentrum. De ruim 120 onderzoekers en 200 gastonderzoekers die aan Naturalis verbonden zijn, houden zich bezig met het beschrijven, begrijpen en verklaren van biodiversiteit en geodiversiteit. Aan de basis van het onderzoek ligt de in twee eeuwen opgebouwde nationale collectie van 42 miljoen planten, dieren, fossielen en gesteenten. Op dit moment bouwt Naturalis een nieuw museum dat medio 2019 opent.
Deel deze pagina

Pagina 12 van 18 - 171 Resultaten

Voor veel biogeografische studies naar plantengroepen is materiaal van over de halve wereld nodig. Zelfs buiten coronatijd is het verzamelen hiervan amper te doen. Gelukkig lukt het steeds beter om ook oude, lang geleden in verre..


Lees verder 27 mei 2020   1 jaar oud
Reconstructietekening van Gelrincola winterswijkens

In de steengroeve van Winterswijk is een fossiele pissebed ontdekt uit het Triastijdperk, tussen 247 en 242 miljoen jaar oud. Niet eerder werd in Nederland zo’n oud pissebeddenfossiel gevonden. Het blijkt ook om een nieuwe soort..


Lees verder 23 mei 2020   1 jaar oud
Twee kleine kerstboomwormen (Spirobranchus polycerus) op golfbalkoraal (Favia fragum)

Een reeks recente studies heeft meer licht geworpen op de belangrijke relaties tussen gastheerkoraal, krabben en kerstboomwormen. Het onderzoek werd verricht voor de kust van Sint Eustatius, Curaçao en Bonaire. Inzicht in de..


Lees verder 19 mei 2020   1 jaar oud
Bleek bosvogeltje

Begin mei ontdekte Frank Verhart in Zuid-Limburg een bijzondere orchidee. Hij vond het zeldzame Bleek bosvogeltje op een tot nog toe onbekende plek. De eerste planten zag hij vanaf de wegkant in een jong bosje. Het waren twee nog..


Lees verder 16 mei 2020   1 jaar oud

Tijdens de Naturalis expedities naar Bonaire en Curaçao hebben onderzoekers met behulp van lokale duikers een interessante ontdekking gedaan. Ze vonden hier een ingewikkelde relatie tussen verschillende vissoorten en een groep..


Lees verder 8 mei 2020   1 jaar oud
Pimpelmees

Je zou denken dat in Nederland vrijwel alle soorten flora en fauna wel in kaart zijn gebracht. We zijn tenslotte een klein landje met veel vrijwilligers die biodiversiteit monitoren. Niets is echter minder waar. Tot nu toe zijn..


Lees verder 2 mei 2020   1 jaar oud

Afgelopen weekend deed een recordaantal mensen mee met de Nationale Bijentelling en bracht een half uurtje tellend in de tuin of op het balkon door. Het aantal getelde bijen ligt behoorlijk hoger dan de twee voorgaande tellingen...


Lees verder 25 april 2020   1 jaar oud
Op zoek naar bijen

Dit weekend is alweer de derde Nationale Bijentelling. Tel jij ook mee? Een half uurtje is al genoeg. Met de hogere temperaturen en hopelijk ook wat zonnige uurtjes, zullen er veel bijen en hommels in je tuin vliegen om te tellen...


Lees verder 17 april 2020   1 jaar oud

De natuur ontdekken gaat altijd door, ook als we aan huis gebonden zijn. Juist nu het leven even stil lijkt te staan, hebben we meer oog voor de wondere wereld van de natuur. Hiervoor hoef je niet diep de bossen in: Naturalis..


Lees verder 11 april 2020   1 jaar oud
Telformulier Nationale Bijentelling

In het weekend van 18 en 19 april is het weer zover: de Nationale Bijentelling! Door een half uurtje alle bijen te tellen in je eigen tuin, in het park of op je balkon kun je deze nuttige dieren helpen beschermen. Nu we allemaal..


Lees verder 4 april 2020   1 jaar oud

Archief