Natuurberichten

Uitgever: Waardenburg Ecology

Pagina 2 van 2 - 18 Resultaten

Dubbele kraamkast op palen, bewoont door 100 gewone dwergvleermuizen

Vleermuiskasten op palen hebben als beschermingsmaatregel nog een experimenteel karakter, vooral voor kraamkolonies. Bureau Waardenburg meldde deze zomer voor het eerst in Nederland het gebruik van een paalkast door een..


Lees verder 1 oktober 2020   3 jaar oud
walstrobremraap lead

Tijdens de vegetatiekartering van de uiterwaard bij Winssen zijn op het rivierduin diverse groeiplaatsen van walstrobremraap aangetroffen. Een bijzondere waarneming, omdat deze soort langs de Waal zeer zeldzaam is en het aantal..


Lees verder 30 juli 2020   3 jaar oud

Onlangs werd in een bodemmonster uit de Westerschelde een bijzondere en voor ons land nieuwe tweekleppige aangetroffen. Onderzoekers van Bureau Waardenburg troffen het dier aan in een monster dat in september 2019 was genomen voor..


Lees verder 7 juni 2020   3 jaar oud
Papegaaiduiker

Sinds 1989 worden zes maal per jaar alle vogels en zoogdieren boven en in de Nederlandse Noordzee geteld. Begin februari werden er verrassend genoeg tientallen papegaaiduikers geteld. Dit betekent dat er mogelijk op de hele..


Lees verder 21 februari 2020   4 jaar oud
Calicotrivierkreeft (Faxonius immunis)

Tijdens visstandbemonsteringen in de Amerongse Bovenpolder vingen onderzoekers van Wageningen Environmental Research meerdere Calicotrivierkreeften. Dit is de tweede locatie in Nederland waar de soort is gevonden. Eerder dit jaar..


Lees verder 17 december 2019   4 jaar oud
Kleinste egelskop

Tijdens een vegetatiekartering van het laagveengebied De Onlanden, in de kop van Drenthe, is afgelopen zomer Kleinste egelskop aangetroffen. Een bijzondere waarneming omdat deze zeldzame plant hier al meer dan een halve eeuw..


Lees verder 13 oktober 2017   6 jaar oud
Brakwaterslakje. Murchisonella sp. Vreemde speldhoren

Bureau Waardenburg heeft in het Krammer-Volkerak exotische brakwaterslakjes gevonden die nog niet eerder in Nederland waren aangetroffen. Ze behoren tot een vooralsnog onbeschreven soort die verder alleen bekend is uit de Finse..


Lees verder 10 november 2016   7 jaar oud
Groefwier

Het kleine, bruine groefwier is zeldzaam maar niet beschermd. Het dreigde uit ons land te verdwijnen als gevolg van dijkversterkingen. Toch is het gelukt om de laatste omvangrijke groeiplaats van deze soort in Nederland te..


Lees verder 1 oktober 2016   7 jaar oud

Archief