Natuurberichten

Categorie: Amfibie
Uitgever: Wageningen University

Pagina 1 van 2 - 15 Resultaten

Paddentrek gewone pad

Een nieuwe studie laat zien dat de gewone pad in warme winters sneller door zijn energiereserves heen is. Hoge temperaturen in de winter maken padden ook kwetsbaarder voor plotseling invallende vorst. De steeds warmere winters..


Lees verder 5 februari 2024   1 jaar oud
Bloei vlier

Van veel planten en dieren in ons land wordt weer het uiterste gevergd. De zeer hoge temperaturen in combinatie met de zeer droge omstandigheden hebben op allerlei manieren invloed op hun overlevings- en voortplantingskansen. We..


Lees verder 15 mei 2022   2 jaar oud
Paarse krokus Arnold van Vliet 20 februari 2021 Ede

Maxima tot misschien twintig graden en volop zon. De spectaculaire weersomslag na de kou leidt tot een explosie van eerstelingen in de natuur: de eerste citroenvlinder, dagpauwoog, wespenkoningin, grutto, veldleeuwerik, bloeiend..


Lees verder 21 februari 2021   4 jaar oud
Maarts viooltje

Het was zeer warm en dat blijft het ook nog. De ontwikkeling van de lente gaat dus op volle kracht door. Momenteel ligt de natuur ruim 3 weken voor op schema. Doe mee met het Natuurkalenderonderzoek door te melden wanneer bij jou..


Lees verder 5 maart 2019   6 jaar oud
buitenmicrofoon Vroege Vogels

Het beroemde radioprogramma Vroege Vogels is genomineerd voor de Gouden Radio Ring 2018 in de categorie ‘Beste Radioprogramma’. Vroege Vogels steunt al sinds 1978 (!) natuur en milieu door experts een podium te bieden waarmee ze..


Lees verder 30 januari 2019   6 jaar oud
Hagedis en kikker met witte achtergrond

Onlangs vroegen we de lezers van Nature Today om mee te doen aan een onderzoek naar het effect van beeldmateriaal op de herkenning van amfibieën en reptielen. Ruim 1500 mensen namen hieraan deel. Ze gaven het vaakst een amfibie of..


Lees verder 30 december 2018   6 jaar oud
Hagedis en kikker met witte achtergrond

In Nederland komen een aantal soorten amfibieën en reptielen voor die veel op elkaar lijken. Om meer inzicht te krijgen in hoe mensen amfibieën en reptielen op naam brengen, hebben we een enquête ontwikkeld waarin u wordt gevraagd..


Lees verder 11 juli 2018   6 jaar oud
Bloei van prunus op 7 april 2017 foto gemaakt met GrowApp.today

Volgens De Natuurkalender loopt de natuur nog zo’n anderhalve week achter op het gemiddelde van de afgelopen 17 jaar. Die achterstand loopt snel terug met de zeer hoge temperaturen. De komende dagen komen van veel boomsoorten..


Lees verder 8 april 2018   7 jaar oud
Banner March for science

Hecht u waarde aan de wetenschap? En ziet u in hoe belangrijk onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek is, voor alle aspecten van de samenleving? Loop mee op 22 april 2017 tussen 12.00 en 16.00 uur op het Museumplein met de March..


Lees verder 19 april 2017   8 jaar oud
Anemone nemorosa. Bosanemoon

Met maximumtemperaturen ruim boven de tien graden Celsius komt de lente goed op gang. Op steeds meer plaatsen komen frisgroene blaadjes en kleurrijke bloemetjes tevoorschijn. Voor De Natuurkalender breekt één van de meest..


Lees verder 12 maart 2017   8 jaar oud

Archief