Natuurberichten

Categorie: Amfibie
Uitgever: RAVON

RAVON is de onderzoeks- en kennisorganisatie op het gebied van amfibieën, reptielen en vissen.

Pagina 12 van 45 - 444 Resultaten

Medicinale bloedzuiger eet groene kikkerlarven

Amfibieën en bloedzuigers delen vaak hetzelfde water en komen elkaar geregeld tegen. Bij alle levensstadia van amfibieën, van ei tot volwassen dier, is predatie en parasitisme door bloedzuigers bekend. Minder bekend is dat..


Lees verder 16 augustus 2017   7 jaar oud
Drooggevallen poel

Mei en juni waren droog, warm en zonnig. Uit het veld komen berichten dat veel poelen te vroeg zijn drooggevallen en een nieuwe generatie amfibieën als verloren moet worden beschouwd. Veel amfibielarven kunnen hun metamorfose tot..


Lees verder 5 juli 2017   7 jaar oud
Drachtig vrouwtje levendbarende hagedis

Na de paring in mei ontwikkelen de eieren van reptielen zich in het moederlichaam. Meestal leggen reptielen eieren in een leerachtige kalkschaal en zetten die af in de grond of op plekken met broeiwarmte. Maar liefst vier van de..


Lees verder 7 juni 2017   7 jaar oud
Boomkikker roepend

Wat hoor ik daar? Is dat nu een boomkikker? Of toch niet? Stel, je bent in het veld en je hoort een beestje roepen maar je weet niet wat het is. Misschien is het wel een boomkikker. In de veldgids staat dat ie hard roept, maar wat..


Lees verder 15 mei 2017   7 jaar oud
Natuurgebied Kuipersveer

Onder de noemer #vergeetnatuurniet hebben twaalf grote groene organisaties 2 mei jl een hartenkreet gestuurd aan Formateur Schippers. Aanleiding is de zorg dat, ondanks aandacht van de onderhandelende partijen voor duurzaamheid,..


Lees verder 9 mei 2017   8 jaar oud
Ringslang en eieren

De ringslang is bijzonder wat betreft verspreiding en voortplanting. Speciaal voor deze soort worden in het voorjaar door heel het land broeihopen afgegraven, gecontroleerd en vervolgens opnieuw opgeworpen. Hiermee wordt voor..


Lees verder 31 maart 2017   8 jaar oud
Kleine watersalamander

Vorig jaar is RAVON gestart met de zoektocht naar de dodelijke salamanderschimmel in Nederland. Hoe is dat verlopen en hoe ziet de zoektocht in 2017 er uit? ..


Lees verder 29 maart 2017   8 jaar oud
Bufo bufo. Gewone Pad

De jaarlijkse amfibieëntrek en de voortplanting van gewone pad, bruine kikker en heikikker bereikt in de tweede helft van maart de jaarlijkse piek. De afgelopen weken zijn er relatief veel meldingen binnengekomen van dode dieren,..


Lees verder 22 maart 2017   8 jaar oud
Kleine watersalamander man

Veel amfibieën beginnen nu aan de voorjaarstrek naar hun voortplantingswateren. Met name de relatief warme avonden met regen zijn ideaal voor de amfibieëntrek. Vrijwilligers hebben op veel locaties langs wegen en fietspaden weer..


Lees verder 8 maart 2017   8 jaar oud
Boerennatuur

Wie aan het boerenland denkt, denkt wellicht niet direct aan zeldzame soorten als boomkikker, knoflookpad en grote modderkruiper. Toch kwamen deze soorten vroeger veelvuldig voor in het kleinschalige agrarische landschap...


Lees verder 1 maart 2017   8 jaar oud

Archief