Natuurberichten

Categorie: Insecten

Pagina 101 van 142 - 1417 Resultaten

Hij zat er al een tijdje aan te komen, de zeer schadelijke tamme-kastanjegalwesp, een klein galwespje uit China. In verschillende landen van Europa was hij al gesignaleerd. Nu heeft voor het eerst op eigen kracht Nederland..


Lees verder 9 juli 2015   9 jaar oud
Tekenbeet van vrouwtjesteek

Naar verwachting zullen komende maand een half miljoen mensen door een teek gebeten worden. Afgelopen maand werden aanzienlijk meer tekenbeten gemeld via Tekenradar.nl dan in eerdere jaren. Teken kunnen met een beet de ziekte van..


Lees verder 9 juli 2015   9 jaar oud

Binnenkort verschijnt een revisie van de galmuggen van de Benelux, met maar liefst 11 nieuwe soorten voor Nederland en 87 voor België. Galmuggen behoren tot de belangrijkste galvormers op bladeren van planten. De pas in 2008 in..


Lees verder 29 juni 2015   9 jaar oud
Phyllobius pilicornis

De exotische snuitkever Phyllobius pilicornis blijkt zich uitgebreid in Nederland gevestigd te hebben. Inmiddels komt hij op verschillende plekken in West-Nederland voor. Anders dan andere exotische snuitkevers, houdt deze soort..


Lees verder 21 juni 2015   9 jaar oud
Vliesvleugelig insect Rhodanthidium sticticum

Insecten leveren een bijdrage aan ecosysteemdiensten vanwege de bestuiving van allerlei gewassen. Maar uit nieuw onderzoek, gepubliceerd in Nature Communications, blijkt dat dat slechts geldt voor een kleine groep algemene..


Lees verder 18 juni 2015   9 jaar oud
Lade met hommels in de collectie van Naturalis

Hommelsoorten die momenteel bedreigd zijn blijken een lage variatie in hun DNA te hebben. Soorten met hogere variatie lopen nog steeds risico op uitsterven maar niet zo hevig als de andere soorten hommels. Dat hebben onderzoekers..


Lees verder 18 juni 2015   9 jaar oud
Dansmug. Mannetje van Metriocnemus carmencitabertarum, ongeveer 4 millimeter klein, vergelijk met de kleine kiezels in de baksteen.

In 2011 werd de dansmug Metriocnemus carmencitabertarum gevonden in een emmer in een tuin in het Groningse Appingedam. Het was de eerste vondst voor Nederland. De soort rukt op naar het noorden en geeft langzaam haar geheimen..


Lees verder 8 juni 2015   9 jaar oud
Kale rode bosmier

In Venlo zijn kale rode bosmieren bedreigd door de aanleg van wegen en een industrieterrein en recentelijk ook door de aanleg van de Floriade. Hier is een unieke oplossing verzonnen: er zijn speciale mierentunnels aangelegd...


Lees verder 2 juni 2015   9 jaar oud
Zandhommel op rode klaver

De zandhommel kwam vroeger in heel Nederland voor, maar nu alleen nog in de Zuid-Hollandse Delta. Onlangs werd vastgesteld dat deze bedreigde hommel heeft geprofiteerd van natuurontwikkeling door Natuurmonumenten op het eiland..


Lees verder 1 juni 2015   9 jaar oud
Bijenzwerm op knotwilg

Op de website Wageningenzoemt.nl wordt dit jaar voor het eerst bijgehouden waar en wanneer bijenzwermen gezien worden. Tot nu toe komt onverwacht 70 procent van de zwermwaarnemingen uit het rivierengebied en de veenweidegebieden..


Lees verder 28 mei 2015   9 jaar oud

Archief