Natuurberichten

Categorie: Insecten

Pagina 113 van 144 - 1432 Resultaten

Eiafzet van de suzukii fruitvlieg op cotoneaster

Sinds 2012 komt de schadelijke suzuki-fruitvlieg in Nederland voor. De afgelopen weken zijn deze fruitvliegjes voor het eerst ook op diverse locaties in natuurranden met wild fruit zoals bramen, rozenbottels, wilde lijsterbes en..


Lees verder 31 oktober 2013   11 jaar oud
Pauwvlieg

EIS-Nederland schrijft geregeld natuurberichten over de wondere wereld van de ongewervelden. Omdat binnen deze groep de diversiteit aan soorten, leefwijzen, uiterlijk en gedrag zo ontzettend groot is, is er altijd wel een boeiend..


Lees verder 28 oktober 2013   11 jaar oud
Varroamijt

Dat neonicotinoïden een ernstige bedreiging vormen voor bijen is al langer bekend. Maar hoe de pesticiden exact te werk gaan, was nog niet helemaal duidelijk. Recent raakten Italiaanse wetenschappers weer een stapje dichter bij de..


Lees verder 25 oktober 2013   11 jaar oud
Zomereikblad met drie mijntjes; in twee mijntjes is een wat oudere rups te zien, terwijl de derde mijn al verlaten is.

Dwergmineermotten vormen een familie van kleine vlindertjes waarvan het overgrote deel in het larvale stadium een levenswijze kent als bladmineerder. Deze vlindertjes worden vooral geïnventariseerd door de mijnen in het blad te..


Lees verder 21 oktober 2013   11 jaar oud

Het onstuimige weer van de afgelopen tijd heeft weer heel wat boomtakken doen sneuvelen. Gelukkig speelt dood hout tegenwoordig een belangrijke rol in het bosbeheer en de gevallen takken mogen blijven liggen. Ook ontstaan er..


Lees verder 15 oktober 2013   11 jaar oud
Gewone huisspin

In ons land komen een kleine 700 soorten spinnen voor. Maar welke soorten wonen in onze tuin of zelfs in huis? Vroege Vogels organiseert voor het eerst de Nationale huis- en tuinspinnentelling. Een week lang mag iedereen op zoek..


Lees verder 15 oktober 2013   11 jaar oud
Geel kaardertje

De herfst is hét spinnenseizoen bij uitstek. Maar dat stemt niet iedereen even vrolijk. Hoeveel procent van de Vlaamse bevolking exact aan spinnenangst lijdt, is niet bekend maar bij 3 op de 10 mensen neemt die angst ernstige..


Lees verder 14 oktober 2013   11 jaar oud
Bombus lapidarius. Steenhommel

Het is zo’n beetje de droom van elke wetenschapper. Je bent druk bezig met je onderzoek en dan valt je plotseling iets op. Iets in de marge van je eigenlijke studie. Bijvangst, zou je kunnen zeggen. Serendipiteit. Je zoekt iets en..


Lees verder 13 oktober 2013   11 jaar oud
Anillus caecus

Er is een nieuw Zuid-Europees loopkevertje gevonden in Nederland van amper twee millimeter groot. Ogen en vleugels ontbreken en het beestje leeft ondergronds. In 2012 werden de eerste drie exemplaren gevangen bij Bemelen..


Lees verder 4 oktober 2013   11 jaar oud
Hydraena melas

In de Wissenbeemd in Bekkevoort werden op 22 augustus acht exemplaren van Hydraena melas aangetroffen. Dat is heel bijzonder, want het is de eerste keer dat deze keversoort in Vlaanderen gevonden werd. Er wordt bij ons al enkele..


Lees verder 26 september 2013   11 jaar oud

Archief