Natuurberichten

Categorie: Insecten

Pagina 119 van 142 - 1418 Resultaten

Knautiabijvrouwtje, eenmalig gebruik

De knautiabij is een grote en fraaie solitaire bij die enkel bloemen bezoekt van beemdkroon. Net als haar waardplant kent ze een beperkte verspreiding. Recent onderzoek in provincie Vlaams-Brabant resulteerde in een completer..


Lees verder 4 december 2012   12 jaar oud
Glaspreparaat van het eerst verzamelde exemplaar van een mijt verzameld op de benen van Europeanen tijdens de in 1903 gehouden Noord Nieuw-Guinea Expeditie.

Naturalis Biodiversity Center heeft afgelopen maanden haar belangrijke collectie mijten gedigitaliseerd en beschikbaar gemaakt voor onderzoekers binnen en buiten Nederland. Mijten zijn een soortenrijke maar onbekende diergroep...


Lees verder 1 december 2012   12 jaar oud
Het rapport Wilde bijen in Deventer

Het gaat goed met de bijen in Deventer. Dat blijkt uit het inventariserend onderzoek van Jan Smit en drie mede-onderzoekers dat in het kader van het ‘Jaar van de Bij’ is uitgevoerd. Er zijn 103 verschillende soorten wilde bijen..


Lees verder 30 november 2012   12 jaar oud
Akkerhommel mannetje

Hommels uit kolonies die worden blootgesteld aan twee veel gebruikte pesticiden (een neonicotinoïde en een pyrethroide) gaan veel minder vaak op pad om voedsel te verzamelen en geraken veel vaker de weg kwijt. Dit zorgt ervoor dat..


Lees verder 29 november 2012   12 jaar oud
Eenmalig gebruik.
Lysibia nana parasiteert poppen van Cotesia glomerata (Nina Fatouros, www.bugsinthepicture.com)

Planten die door rupsen worden aangevallen, roepen de hulp in van sluipwespen met behulp van vluchtige geurstoffen die de plant aanmaakt in reactie op de vraatschade. Daarbij helpen sluipwespen de plant om van zijn vretende..


Lees verder 28 november 2012   12 jaar oud
Pissebedden vormen vaak groepjes op beschutte plekken

Er komt een ontelbaar aantal ongewervelde diertjes voor in elke tuin. Zij vormen het grootste deel van de biodiversiteit, zorgen voor afbraak van strooisel, bestuiving van bloemen en zijn voedsel voor allerlei grotere dieren. We..


Lees verder 23 november 2012   12 jaar oud
Kruisspin

Van de meer dan 700 soorten spinnen die in ons land voorkomen, is de Kruisspin wellicht de meest bekende. In tegenstelling tot de meerderheid van de soorten laat ze zich over het algemeen gemakkelijk herkennen door de witte..


Lees verder 16 november 2012   12 jaar oud
gele weidemier,wortelbladluis

Sommige mieren doen aan veeteelt. Zo houdt de gele weidemier wortelbladluizen in zijn nest om ze op te eten en te kunnen leven van de honingdauw die deze luizen afscheiden. Aniek Ivens onderzocht hoe een dergelijke samenwerking..


Lees verder 16 november 2012   12 jaar oud
Muggenval

In het voorjaar van 2011 heeft Wageningen University in een aantal tuinen muggenvallen geplaatst. Dagelijks werd bepaald hoeveel muggen er in de val zaten en welke soorten het waren. We troffen vooral de huissteekmug aan en..


Lees verder 4 november 2012   12 jaar oud
Kleine groene sabelsprinkhaan

De Grote groene sabelsprinkhaan is een van onze grootste sprinkhanen. Sinds kort heeft hij er een klein broertje bij, nu deze zomer ook de Kleine groene sabelsprinkhaan voor het eerst in Vlaanderen opdook. Waarschijnlijk kwam deze..


Lees verder 2 november 2012   12 jaar oud

Archief