Natuurberichten

Categorie: Insecten

Pagina 119 van 144 - 1432 Resultaten

Bombus lapidarius. Steenhommel

Wilde bestuivers leveren een grotere bijdrage aan de voedselproductie dan tot nu toe werd aangenomen. Dit kan worden opgemaakt uit de resultaten van een studie die deze week in het tijdschrift Science verschijnt. Luisa Carvalheiro..


Lees verder 1 maart 2013   12 jaar oud
Spiderman

In de film Spiderman 2 doet de superheld met zijn web een ei-zo-na crashende trein stoppen. Uiteraard science-fiction, maar zou een spinnenweb dat zo groot is effectief vier volle wagons kunnen tegenhouden? Engelse fysicastudenten..


Lees verder 26 februari 2013   12 jaar oud
Mijnen van Chromatomyia aprilina

In onze bossen worden de groene blaadjes van de Wilde kamperfoelie stilaan zichtbaar. Die vallen nu goed op in het verder kale bos. Op sommige van die blaadjes kan je in de winter lichtgekleurde patronen zien. Een teken dat het..


Lees verder 25 februari 2013   12 jaar oud
Deel logo Tekenradar

In 2012 zijn ruim 7000 tekenbeten gemeld op Tekenradar.nl en meer dan 3500 teken opgestuurd naar het RIVM. De werving van deelnemers voor het onderzoek naar hoe vaak en onder welke omstandigheden een tekenbeet leidt tot (ernstige)..


Lees verder 24 februari 2013   12 jaar oud
Links vrouwtje Drosophila suzukii – rechts mannetje met de typische vlekken op de vleugels

In 2012 is de Aziatische fruitvlieg op diverse locaties in Nederland aangetroffen. Deze fruitvlieg is zeer schadelijk omdat hij allerlei soorten fruit en bessen aan kan tasten als ze gaaf of zelfs nog onrijp zijn. Ze kunnen in..


Lees verder 18 februari 2013   12 jaar oud
eenmalig gebruik, De minuscule sluipwesp (Trichogramma evanescens) lift mee op een koolwitje. (Credit: bugsinthepicture.com)

De hersenen van de piepkleine sluipwesp Trichogramma evanescens blijken kleiner dan mogelijk geacht. Uniek, want hij schendt hiervoor een oude biologische wet. Wageningse entomologen ontdekten dit toen ze met gespecialiseerde..


Lees verder 11 februari 2013   12 jaar oud
Episyrphus balteatus

Zweefvliegen noemen wij ze, maar de Zweden bijvoorbeeld hebben het over Blomflugor; bloemenvliegen dus. En daarmee zijn meteen de meest opvallende kenmerken van deze mooie vliegjes vernoemd. Dankzij een nieuwe telling van deze..


Lees verder 11 februari 2013   12 jaar oud
De sneeuwmug Chionea belgica.

In tegenstelling tot wat vaak verondersteld wordt, moeten entomologen ook in de winter het veld in. Er zijn dan minder insecten te vinden, maar wel enkele specialiteiten. Zo is in de Eyserbossen in Zuid-Limburg deze maand de..


Lees verder 10 februari 2013   12 jaar oud
Grasbij

Europees Commissaris voor Gezondheid Tonio Borg lanceerde vorige week het voorstel om gedurende twee jaar het gebruik van de nieuwe generatie pesticiden neonicotenoïden te verbieden voor de teelten die het meest bezocht worden..


Lees verder 5 februari 2013   12 jaar oud
Mannetje Gewone mijnspin

De Gewone mijnspin is als ‘Spin van het Jaar 2013’ gekozen. Ons land kent twee soorten mijnspinnen, tevens de enige vogelspinnen van Nederland. In heel Europa wordt het onderzoek aan deze Spin van het jaar 2013 extra gestimuleerd...


Lees verder 16 januari 2013   12 jaar oud

Archief