Natuurberichten
Categorie: Insecten
Pagina 122 van 144 - 1432 Resultaten

In de nazomer en de vroege herfst is klimop één van de weinige planten die nog voedsel biedt aan bloembezoekende insecten. Vlinders en zweefvliegen snoepen graag van de nectar. Ook bijen zijn veel op klimop te zien. Vaak zijn dit..

In de nazomer en de vroege herfst is klimop één van de weinige planten die nog voedsel biedt aan bloembezoekende insecten. Vlinders en zweefvliegen snoepen graag van de nectar. Ook bijen zijn veel op klimop te zien. Vaak zijn dit..

In de Antwerpse haven hebben specialisten van de sprinkhanenwerkgroep Saltabel een nieuwe sprinkhaansoort voor Vlaanderen ontdekt: de kiezelsprinkhaan. Het dier rukt al jaren op naar het noorden, en is uiteindelijk tot bij ons..

Nederland is een inheemse spinnensoort rijker. Tijdens een grootschalig onderzoek aan de fauna van heideterreinen is de Roodkniedikpootspringspin voor het eerst in ons land aangetroffen. De vondst van deze nieuwe soort wordt..

Er is hoop voor mensen die zich dom voelen: als de beloning maar groot genoeg is, gaat je geheugen beter werken. Tenminste bij kleine insecten. Onderzoekers van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en Wageningen..

In 2004 werden de eerste waarnemingen van boomkrekels langs de Nederlandse rivieren gedaan. In de volgende jaren nam het aantal flink toe. Via het dal van de Rijn kwam de boomkrekel de Gelderse Poort binnen en van daaruit..

In de zomer zijn mierennesten op volle sterkte en kunnen werksters overal aangetroffen worden als ze druk op zoek zijn naar voedsel. Een heel bijzondere plek om mieren te bekijken is de omgeving van Ommen. Hier komen zeldzame en..

Steeds vaker maken mensen melding van prachtige, gestreepte kevers op kruiden als lavendel, rozemarijn en tijm, en vragen zich wat voor kevers dit zijn. Meestal gaat het om het rozemarijngoudhaantje, een kever die veel schade..

De voorbije 100 jaar heeft de mens bijzonder drastisch zijn stempel gedrukt op het West-Europese landschap. Schaarse waarnemingen van een eeuw geleden geven aan dat de biodiversiteit er toen heel anders uitzag, met meldingen van..

De Veenmol was vroeger een algemene verschijning in (moes)tuinen en kleinschalig buitengebied. Vele herinneren zich nog de “aardkreeften” die bij het omspitten van de moestuin bovengehaald werden. Vaak werden deze als plaag..