Natuurberichten

Categorie: Insecten

Pagina 20 van 144 - 1432 Resultaten

Naturalis-onderzoeker Aafke Oldenbeuving controleert lijmvallen bij vijgenbomen op de aanwezigheid van vijgenwespen.

Vijgenbomen kunnen niet zonder hun zeer specialistische bestuivers: vijgenwespen. En vijgenwespen kunnen hun eitjes alleen in vijgen leggen. Onderzoek in het tropisch regenwoud van Panama leidde tot een nieuwe kijk op hoe deze..


Lees verder 30 september 2023   1 jaar oud
Nestaggregatie bijen

Onderzoek naar de insectenrijkdom op binnendijken maakt steeds duidelijker welke sleutelrol deze ‘slaperdijken’ kunnen vervullen in het agrarisch gebied. Met name solitaire bijen en graslandvlinders bereiken soms duizelingwekkende..


Lees verder 29 september 2023   1 jaar oud
Rioolwaterzuiveringsinstallatie Alblasserdam

Waterdiertjes kunnen helpen om afvalwater te zuiveren. Een team onderzoekers heeft gekeken hoe ongewervelde dieren, die normaal op de bodem van de sloot en andere wateren leven, van nut kunnen zijn voor..


Lees verder 28 september 2023   1 jaar oud
Mannetje zuidelijke sikkelsprinkhaan

De zuidelijke sikkelsprinkhaan komt oorspronkelijk uit Zuid-Europa, maar op een recente Duitse verspreidingskaart is te zien dat de soort via het Rijndal Düsseldorf al heeft bereikt. Dit roept de vraag op of deze sprinkhaan..


Lees verder 27 september 2023   1 jaar oud
grote groene sabelsprinkhaan - primair

Als de temperatuur in de avond hoog genoeg is, kun je het deze weken nog horen: de zwanenzang van de grote groene sabelsprinkhaan. Veel sprinkhanen zijn nog tot relatief laat in het jaar actief en daarom is het tijd om in de..


Lees verder 25 september 2023   1 jaar oud
klokjesgentiaan lead 2

Veertig inheemse planten dongen dit voorjaar mee naar de titel ‘Nationale Bloem’. Het madeliefje won, maar de 39 anderen zijn stuk voor stuk ook planten met een verhaal. Kandidaat klokjesgentiaan was dit jaar een beetje een..


Lees verder 24 september 2023   1 jaar oud

Herfst! Dus is het weer tijd voor een bodemdierensafari, op zoek naar dat onmisbare leven onder onze voeten. Ook tijdens de 9e editie van de Bodemdierendagen zullen weer vele honderden mensen in het hele land als citizen scientist..


Lees verder 22 september 2023   1 jaar oud
Draaihals

Mieren verspreiden plantenzaden, zijn gastheer en voedsel voor andere diersoorten en woelen de bodem om. Vooral in voedselarme heide en stuifzand kunnen ze de bodem, en daarmee het hele ecosysteem, sterk beïnvloeden. De komende..


Lees verder 18 september 2023   1 jaar oud
Amerikaanse grondtermiet

Voor het eerst is in Nederland een gevestigde termietenkolonie vastgesteld. De kolonie is al in 2019 vastgesteld, maar pas dit jaar onderzocht. Het betreft een soort die erg schadelijk is voor (constructie)hout: de Amerikaanse..


Lees verder 14 september 2023   1 jaar oud
Culex pipiens, Huissteekmug

De zomer begon met relatief weinig muggen en weinig muggenoverlast, zo blijkt uit meldingen van de mate van muggenoverlast en aantal muggen via Muggenradar.nl. Vanaf half augustus nam de overlast sterk toe, mogelijk het gevolg van..


Lees verder 11 september 2023   1 jaar oud

Archief