Natuurberichten

Categorie: Insecten

Pagina 22 van 142 - 1417 Resultaten

gentiaanblauwtje

Door de mens veroorzaakte verhoogde stikstofdepositie verandert de bodemkwaliteit in van nature voedselarme ecosystemen. Onderzoekers van Nederlandse en Belgische universiteiten en onderzoeksinstituten laten nu zien dat veel..


Lees verder 8 juni 2023   1 jaar oud
gewone schorpioenvlieg

Ze zien er vervaarlijk en spectaculair uit, die schorpioenvliegen. De kans is groot dat je er wel eens eentje gezien hebt, want ze komen algemeen voor in Nederland. Het zijn echter geen schorpioenen en ook geen vliegen! Wat zijn..


Lees verder 5 juni 2023   1 jaar oud
Scutellatus man

Binnenkort vliegen ze weer: zeefwespen. Een mooie naam voor mooie graafwespen, want dat zijn ze. In Nederland komen drie soorten voor: de grote, de bleke en de kleine zeefwesp. Zeef, niet zweef! Hun naam hebben ze niet te danken..


Lees verder 28 mei 2023   1 jaar oud

Het vliegend hert komt momenteel voor in vier verschillende leefgebieden in Nederland. Vroeger was dat wel anders en kwam ze wijder verspreid voor. Maar er gloort hoop. Niet alleen lijkt het vliegend hert zich de laatste tijd uit..


Lees verder 22 mei 2023   1 jaar oud
Kaalvraat bij eiken op 18 mei 2023 in Wageningen

En dan zijn eiken opeens kaal. Zeer veel rupsen en larven van bladwespen doen zich te goed aan het malse blad. Bij zware aantasting laten veel rupsen zich aan spinseldraden naar beneden zakken en kun je de rupsenpoepregen horen...


Lees verder 19 mei 2023   1 jaar oud
Vangen van kevers (Pitnus longicornus) <1 mm

Tijdens veldwerk op Bonaire heeft een team van amateur-experts meer dan 500 soorten gevonden die nog niet eerder op het eiland waren aangetroffen. Ze vonden ook soorten die nieuw zijn voor de wetenschap. Komend jaar gaan STINAPA..


Lees verder 13 mei 2023   2 jaar oud
Veenmol

De veenmol is met 4 tot 5 centimeter een van de grootste insecten van ons land. Toch zul je hem niet zo snel tegenkomen. Ze leven in een gangenstelsel onder de grond, vooral in West-Nederland. Ze worden vooral gezien door tuiniers..


Lees verder 7 mei 2023   2 jaar oud
Appelbloesem in bloei

Naturalis doet onderzoek naar de bestuivingskracht van bijen bij appelbomen door heel Nederland. Bijenexperts hopen er met het Fruitige Bijtjes Onderzoek achter te komen of er wel voldoende bijen aanwezig zijn om al onze..


Lees verder 6 mei 2023   2 jaar oud
niet gemaaid gazon - primair

MaaiMeiNiet is een publiekscampagne om in mei gazons niet te maaien en zo biodiversiteit te stimuleren. Een sympathieke en goedbedoelde actie, die meer kleur in eentonige groene gazons kan brengen. Maar als vervolgens in juni de..


Lees verder 28 april 2023   2 jaar oud
Hommel

Afgelopen week hebben bijna 3500 Nederlanders meegeteld tijdens de zesde editie van de Nationale Bijentelling. Helaas was het dit jaar over het algemeen koud met af en toe wat zon. Hierdoor was het voor zowel tellers als bijen..


Lees verder 24 april 2023   2 jaar oud

Archief