Natuurberichten

Categorie: Insecten

Pagina 38 van 144 - 1432 Resultaten

Vrouwtje duistere villa in de duinen op Walcheren.

In 2020 werd in de duinen van Walcheren een populatie van de duistere villa ontdekt. Deze wolzweversoort bleek hier al sinds 2014 voor te komen. Tot dat moment was de duistere villa in Nederland alleen bekend van een waarneming in..


Lees verder 31 januari 2022   3 jaar oud
Weidebij.

Zes jaar geleden werden de eerste stappen gezet om een bloemen- en bijenrijk landschap te ontwikkelen in de Zuid-Hollandse regio rond Leiden, Zoetermeer en Alphen aan den Rijn. In 2015, 2018 en 2021 werd de bijenfauna onderzocht,..


Lees verder 26 januari 2022   3 jaar oud
Tuin akkerwinde - primair

Nectar uit bloeiende planten is belangrijk voor vlinders en veel andere insecten. Het is hun brandstof: veel nectar betekent dat ze veel kunnen vliegen en dus meer kans hebben zich succesvol voort te planten. De aanwezigheid van..


Lees verder 24 januari 2022   3 jaar oud
Klokjesdikpoot

Deze winter organiseert EIS Kenniscentrum Insecten drie gratis online thema-avonden, in samenwerking met IVN Natuureducatie. Op deze avonden komen diverse aspecten van insectenonderzoek aan bod: projecten van EIS, het tellen van..


Lees verder 20 januari 2022   3 jaar oud

Voor het tweede jaar op rij heeft ARK Natuurontwikkeling een onderzoek naar ontwormingsmiddelen en pesticiden in poep van grazers in en nabij natuurgebieden uitgevoerd in Nederland. Op meer dan de helft van de locaties werden dit..


Lees verder 16 januari 2022   3 jaar oud
Groep flamingo's op de Marker Wadden

Met maar liefst 3205 verschillende soorten dieren en planten op de teller, is het soortenteljaar 2021 in Nationaal Park Nieuw Land (Flevoland) officieel afgerond. De eindstand is verrassend hoog, gezien de relatief jonge leeftijd..


Lees verder 12 januari 2022   3 jaar oud
Kokerworm

In 2014 is zijn er kokerjuffers uitgezet in het water van de Heelsumse Beek. Zeven jaar later blijkt dat de populatie het heel goed doet, zo blijkt uit OBN-onderzoek. Uitbreiding naar andere beken in de omgeving blijft nog uit...


Lees verder 11 januari 2022   3 jaar oud

De Nederlandse hommels hebben hulp nodig! Tijdens het vierjarige project HommelHulp werden burgers en vakmensen hiervan overtuigd. De opgedane kennis en ervaring bieden aanknopingspunten voor eenieder die hommels wil helpen...


Lees verder 10 januari 2022   3 jaar oud
Meerlijnige hamerhoofdplatworm (Diversibipalium multilineatum)

In mei, oktober en december 2021 trof Lonneke Klein-Aarts wormen met een opvallende gele kleur en driehoekige kop aan onder plantenpotjes in haar volkstuin in Aagtdorp. Het bleek de meerlijnige hamerhoofdplatworm te zijn, een..


Lees verder 8 januari 2022   3 jaar oud
Rode schorpioenmier

In Nederland komen twee soorten schorpioenmieren voor: de rode en de oranje. Beide zijn zeldzaam en via menselijk transport hier terechtgekomen. Sinds kort worden van beide soorten bruidsvluchten gezien. Van de rode schorpioenmier..


Lees verder 3 januari 2022   3 jaar oud

Archief