Natuurberichten
Categorie: Insecten
Pagina 51 van 142 - 1417 Resultaten
In juli 2019 dook een nieuwe langsteelgraafwesp voor Nederland op bij Brunssum, Kirby's langsteelgraafwesp. In 2020 werden op dezelfde plek meerdere exemplaren en een nest van deze zuidelijke nieuwkomer aangetroffen. Ook andere..

Eind 2019 werd de vuurzwamveervleugelkever voor het eerst in ons land gevonden, in Eindhoven. Met een halve millimeter is dit de kleinste kever van Europa. De larven en de kevers leven in de poriën van de bruinzwarte vuurzwam, een..

Uit nieuw onderzoek blijkt dat hommelkoninginnen afstanden van wel honderden kilometers afleggen. Dat ontdekte de Wageningse bestuivingsonderzoeker Thijs Fijen met de hulp van oplettende vrijwilligers. Deze ontdekking is bijzonder..

Twee jaar geleden werd in Nederland voor het eerst een exemplaar van de bruingemarmerde schildwants waargenomen. Deze wants komt oorspronkelijk uit Azië en kan grote schade aan fruitgewassen veroorzaken. Om een goed beeld te..

De bloemrijke graslanden van Zuid-Limburg herbergen een gigantische diversiteit aan planten en dieren. Dit werd weer eens benadrukt door de vondst van twee nieuwe bijensoorten voor Nederland in 2019 en 2020: de composietwespbij en..

Gisteren meldde het RIVM voor het eerst een infectie met het westnijlvirus bij een Nederlandse man. Vermoedelijk heeft de man het virus opgelopen na een muggenbeet in de omgeving van Utrecht. Eerder werden daar al besmette..

Een nieuwe muggenval die warmte en vochtigheid verspreidt, vangt meer dan vier keer zoveel malariamuggen dan oudere vallen. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research (WUR). Dat is goed nieuws voor mensen in de..
Een agressieve wesp heeft een babyvogel in zijn nest aangevallen en daarna zijn kop opgegeten. Deze bijzondere aanval is vastgelegd op camera tijdens een onderzoek van Wageningen University & Research in Brazilië. Uit de beelden..
Begin augustus is voor het eerst sinds 74 jaar weer een populatie van de juchtleerkever gevonden in Nederland. Deze zeldzame kever leeft verborgen in grote holle bomen. De juchtleerkever en zijn leefgebied zijn strikt beschermd..

We merken als Vlinderstichting dat er de laatste tijd steeds meer aandacht is voor natuurvriendelijk beheer van bermen en groenstroken. De sterke achteruitgang van biodiversiteit en de insecten in het bijzonder heeft veel mensen..