Natuurberichten

Categorie: Insecten

Pagina 64 van 144 - 1432 Resultaten

Het Vondelpark in Amsterdam

Dat onze wereld nog vol zit met geheimen over het leven blijkt maar weer eens. In het drukste park van Nederland is een groep van burgers en biologen op ontdekkingstocht gegaan. Het resultaat is een nieuwe soort: de sluipwesp..


Lees verder 1 februari 2020   5 jaar oud

In Nederland bevindt zich een populatie van de Gallische wandelende tak. Dat is deze week in het vakblad Entomologische Berichten bekendgemaakt. De ontdekking was nogal een verrassing, want deze soort kwam voorheen alleen voor ten..


Lees verder 31 januari 2020   5 jaar oud
vrouwtje imago negendoornige wintersteenvlieg in Roermond

Pas in 2010 werd de eerste Negendoornige wintersteenvlieg in Nederland gevonden, bij de Roer in Limburg. Nu de waterkwaliteit stukken verbeterd is ten opzichte van vijftig jaar geleden, lijkt de soort het goed te kunnen volhouden..


Lees verder 29 januari 2020   5 jaar oud

Het is geen geheim meer dat vele insecten problemen hebben. Maar daar valt iets aan te doen, volgens ruim 70 wetenschappers uit 21 landen. Zij presenteren deze week hun ‘road map’ voor insectenbehoud en -herstel. Deze bevat veel..


Lees verder 8 januari 2020   5 jaar oud

Vorig jaar werd in de provincie Noord-Brabant op diverse locaties en tijdstippen onderzoek gedaan naar de kever- en vliegenfauna van grote kadavers. Het onderzoek leverde diverse bijzondere en nieuwe Nederlandse soorten op, zowel..


Lees verder 6 januari 2020   5 jaar oud
Centruroides testaceus

Onder leiding van een onderzoeker van de California Academy of Science zijn in 2004-2005 de spinachtigen op Aruba, Bonaire en Curaçao gecatalogiseerd. De onlangs gepubliceerde resultaten in de Caribbean Journal of Science tonen 25..


Lees verder 29 december 2019   5 jaar oud

Samen met de gemeente Olst-Wijhe, Wageningen University (WUR) en Natuur en Milieu Overijssel, ontwikkelde Stichting de Noordmanshoek een uniek concept: één van de eerste Energietuinen van Nederland. Het is de bedoeling dat er over..


Lees verder 24 december 2019   5 jaar oud
Markerwadden

Op 13 september 2018 organiseerde EIS Kenniscentrum Insecten een excursie naar het Hoofdeiland van de Marker Wadden. Elf specialisten bemonsterden in enkele uren de fauna en dat leverde 208 soorten op. Vooral het aantal van 112..


Lees verder 9 december 2019   5 jaar oud
Wrakelberg - primair 2

Kleine geïsoleerde natuurgebieden zijn kwetsbaar en hebben minder biodiversiteit dan grote. Door kleine gebiedjes te verbinden ontstaan meer kansen voor planten en dieren om zich er duurzaam te vestigen. Door het Kennisnetwerk..


Lees verder 9 december 2019   5 jaar oud
De heivlinder is een van de soorten waarvoor de stikstofbelasting nog niet voldoende is gedaald om herstel mogelijk te maken.

Voor het eerst hebben onderzoekers de invloed van stikstofdepositie op soortgemeenschappen dagvlinders en bijen op de lange termijn geanalyseerd. Herstel van stikstofgevoelige soorten blijkt mogelijk, maar de vermindering van..


Lees verder 4 december 2019   5 jaar oud

Archief