Natuurberichten

Categorie: Insecten

Pagina 82 van 144 - 1432 Resultaten

De beken die de Zuid- en Midden-Limburgse heuvels doorsnijden, kennen de meest diverse haftenfauna van Nederland. Er is de laatste jaren een aantal interessante vondsten gedaan, sommige soorten daarentegen zijn al heel lang niet..


Lees verder 1 april 2018   7 jaar oud
Dood hout leeft

Op de net verschenen Europese Rode Lijst van doodhoutkevers staan 93 soorten die bedreigd zijn. Het verlies aan zeer oude, dikke en holle bomen is daar een belangrijke oorzaak van. In Nederland wordt momenteel helaas vrijwel geen..


Lees verder 26 maart 2018   7 jaar oud
Donkere klaverzandbij

Hoe gaat het met de wilde bijen van Noord-Brabant? Deze vraag hoopt de Provincie over enkele jaren te kunnen beantwoorden met de resultaten van een bijenmonitoring op provinciaal niveau. Tijdens de eerste rondes in 2017 zijn 156..


Lees verder 25 maart 2018   7 jaar oud
Padden, boommarter, pinksterbloem

Sinds 20 maart 2008 publiceren biologen dagelijks berichten over actuele ontwikkelingen in de natuur op NatureToday.com (toen nog Natuurbericht.nl). Sindsdien zijn ruim 20 miljoen pagina’s bekeken. Het afgelopen jaar bezocht een..


Lees verder 20 maart 2018   7 jaar oud

Alle bekende mierengegevens zijn bij elkaar gebracht in een verspreidingsatlas die vandaag uitkomt. De vorige mierenatlas stamde uit 2004 en er zijn veel nieuwigheden te melden. Er zijn bijvoorbeeld sindsdien elf nieuwe soorten..


Lees verder 17 maart 2018   7 jaar oud

Het bevorderen van bijen staat erg in de belangstelling. In het stedelijk gebied worden vaak bijenhotels geplaatst. Helaas werken nogal wat bijenhotels uit de handel niet of nauwelijks. Hoe moet het wel?..


Lees verder 5 maart 2018   7 jaar oud
wilde bij - primair

In de tweede helft van maart stemt de EU over een verbod op de neonicotinoïden clothianidin, imidacloprid, thiamethoxam, acetamiprid. De grote vraag is: hoe gaat Nederland stemmen? De wilde bestuivers, zoals vlinders, bijen en..


Lees verder 26 februari 2018   7 jaar oud
heideblauwtje - vrouw - primair

Klimaatverandering vergt aanpassingen, ook in het natuurbeheer. Vooral de omgang met droogte en extreme neerslag vragen om aandacht. Voor de dieren op de heide vereist dat maatwerk om te voorkomen dat populaties verdwijnen. Een..


Lees verder 12 februari 2018   7 jaar oud
Sluipwesp larve

Naast sluipvliegen kennen processierupsen meerdere natuurlijke vijanden zoals zweefvlieglarven, roofwantsen en kevers. Ook sluipwespen hebben het op processierupsen voorzien. In een filmpje is mooi in beeld gebracht hoe..


Lees verder 9 februari 2018   7 jaar oud
Graafmachine voor steilranden

De winter is het seizoen om beheermaatregelen uit te voeren, zo ook voor graafbijen en -wespen. Landschap Overijssel realiseert momenteel met grote graafmachines een aantal steilranden op de Lemelerberg om zo meer nestgelegenheid..


Lees verder 5 februari 2018   7 jaar oud

Archief