Natuurberichten

Categorie: Insecten

Pagina 94 van 144 - 1432 Resultaten

Hoornaar

De grootste wespensoort van Nederland, de hoornaar, komt dit jaar in opvallend grote aantallen voor in delen van Friesland, Groningen, de kop van Overijssel en het noorden van Drenthe. Ze zijn ook agressiever dan normaal. Het is..


Lees verder 15 september 2016   8 jaar oud
Suzuki-fruitvliegjes in feromonval eikenprocessie -vrouwtje met eitje

In de feromoonvallen die gebruikt worden om de vlucht van eikenprocessievlinders te volgen worden opvallend veel suzuki-fruitvliegen aangetroffen. Tot nu toe werden ze incidenteel in de vallen aangetroffen, vooral in het..


Lees verder 10 september 2016   8 jaar oud
Meikever mannetje

De goede omstandigheden in mei en vervolgens de natte omstandigheden in juni en juli is gunstig geweest voor vele insecten die in die periode vliegen en ei afzetten. Meikevers en rozenkevers hebben hier enorm van geprofiteerd. ..


Lees verder 4 september 2016   8 jaar oud
Vrouwtje eikenprocessievlinder op 27 augustus 2016. Dit vrouwtje komt van ver

De tellingen van de eikenprocessievlinder in Noord-Nederland zijn nog niet afgerond maar nu al zijn er meer dan 41 duizend vlinders gevangen. Dit is twee keer zo veel als het hele vorige jaar en ruim 10 duizend boven het vorige..


Lees verder 1 september 2016   8 jaar oud
Agrius Convulvi, windepijlstaart rups

De afgelopen tijd krijgt De Vlinderstichting opvallend veel meldingen binnen van de rups van de windepijlstaart. Deze grote nachtvlinder is in Nederland vrij zeldzaam. In 2015 echter, werden er veel meer windepijlstaarten gezien..


Lees verder 26 augustus 2016   8 jaar oud
Culex pipiens, Huissteekmug

Uit de eerste twee maanden van muggenoverlastmeldingen via Muggenradar.nl komt naar voren dat deze zomer de zuidelijke helft van het land beduidend meer muggenoverlast heeft ervaren dan de noordelijke helft. Ook werd in het zuiden..


Lees verder 26 augustus 2016   8 jaar oud
fruitvlieg vlucht

Een fruitvlieg kan in minder dan een honderdste van een seconde van vliegrichting veranderen. Maar hoe doet hij dat? In de laatste twee decennia is er veel kennis ontwikkeld over hoe vliegende fruitvliegen in de lucht blijven, en..


Lees verder 22 augustus 2016   8 jaar oud
Staartblauwtje

Tot 1933 werd er tien keer een staartblauwtje in Nederland gezien, maar daarna duurde het bijna tachtig jaar voor het weer eens raak was. In 2011 kwam de eerste waarneming van dit piepkleine blauwe vlindertje. Ook dit jaar werden..


Lees verder 20 augustus 2016   8 jaar oud
Walnootboorvlieg Rhagoletis completa

Vorig jaar werd de invasieve walnootboorvlieg voor het eerst uit Nederland gemeld. Het betroffen toen meldingen van aangetaste walnoten in Helden (Limburg) en Helmond (Noord-Brabant) en later uit Valkenswaard. Allemaal in een..


Lees verder 19 augustus 2016   8 jaar oud
Berkensmalsnuiten (Kleidocerys resedae) op hand van Arnold van Vliet

In de buurt van berkenbomen kan er aankomende week overlast ontstaan van de berkenwants met de naam berkensmalsnuit. Het aantal wantsen dat momenteel per katje wordt aangetroffen is op diverse plaatsen vergelijkbaar met 2014 toen..


Lees verder 14 augustus 2016   8 jaar oud

Archief