Natuurberichten

Categorie: Paddenstoelen

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over paddenstoelen. Deze berichten zijn vooral maar niet uitsluitend geschreven door de Nederlandse Mycologische Vereniging. De paddenstoelenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: eetbaarheid, nieuwe soorten, herkennen van soorten, invloed van weer op paddenstoelen, schadelijke paddenstoelen en veranderingen in aantallen. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle paddenstoelenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er weer nieuwe berichten bij.

Pagina 22 van 84 - 832 Resultaten

Eik - primair

Vandaag, 22 mei, is het wereldbiodiversiteitsdag en daarom besteden we bijzondere aandacht aan de meest ‘biodiverse soort van Nederland’: de eik is soort van de dag. Via het Twitteraccount #soortvandedag wordt elke dag een van de..


Lees verder 22 mei 2021   4 jaar oud

Op maandag 24 mei organiseren de Nederlandse Mycologische Vereniging en de Bryologische en lichenologische Werkgroep van de KNNV een online-lezing over bijzondere groepen schimmels, waaronder vrij levende schimmels, korstmossen en..


Lees verder 19 mei 2021   4 jaar oud
De bladloze orchidee Gastodia elata is volledig mycoheterotroof

Orchideeën vormen unieke interacties met mycorrhiza-schimmels. In plaats van vredig samen te leven met schimmels, zoals de meeste planten, buiten ze de schimmels uit. Een recent verschenen studie van Naturalis biedt nieuwe..


Lees verder 15 mei 2021   4 jaar oud

Onlangs is een meesterwerk over wimperzwammen verschenen van de hand van Henk Huijser, specialist in deze groep paddenstoelen. Gedurende zo'n vijftig jaar werden slechts vijf soorten wimperzwammen in ons land onderscheiden, nu..


Lees verder 12 mei 2021   4 jaar oud

In een lezing op 10 mei bespreekt Aad Termorshuizen de roestschimmels. Ze komen alleen op groene, levende planten voor en hebben een intrigerende levenscyclus. Een 'verplichte' waardplantwisseling bij veel soorten maakt deel uit..


Lees verder 5 mei 2021   4 jaar oud

In zijn tweede lezing over paddenstoelen in het voorjaar bespreekt Chiel Noordeloos de voorjaarssatijnzwammen. Hij zal daarbij niet alleen de verschillende soorten de revue laten passeren, maar ons tevens inwijden in de bijzondere..


Lees verder 21 april 2021   4 jaar oud
Duinmorielje lead

Vorig jaar bleek dat er in de duinen een morieljesoort voorkomt die niet eerder in Nederland als zodanig was herkend: Morchella dunensis. We zullen hem hier voor het gemak 'Duinmorielje' noemen, maar deze soort heeft nog geen..


Lees verder 7 april 2021   4 jaar oud
Flyer / banner cursus veldbiologie

SoortenNL, de koepel van negen soortenorganisaties, lanceert op 14 april een online cursus veldbiologie in tien delen. Diverse experts leren je op tien woensdagavonden van alles over de meest boeiende en bijzondere planten en..


Lees verder 6 april 2021   4 jaar oud

Wat is het verschil tussen een havik en een buizerd? Hoe kun je onderzoek doen naar vleermuizen of de korstmossen op je stoep? Welke padden leven er in ons (kikker)landje? Wat is eigenlijk natuur? Dat - en nog veel meer- leer je..


Lees verder 25 maart 2021   4 jaar oud

In een reactie op protesten tegen de massale kap van bomen werd in opdracht van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid een nota 'Bos van de toekomst' opgesteld. Sommige maatregelen die in de nota worden..


Lees verder 24 maart 2021   4 jaar oud

Archief