Natuurberichten

Categorie: Paddenstoelen

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over paddenstoelen. Deze berichten zijn vooral maar niet uitsluitend geschreven door de Nederlandse Mycologische Vereniging. De paddenstoelenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: eetbaarheid, nieuwe soorten, herkennen van soorten, invloed van weer op paddenstoelen, schadelijke paddenstoelen en veranderingen in aantallen. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle paddenstoelenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er weer nieuwe berichten bij.

Pagina 25 van 84 - 832 Resultaten

Lariksspijkerzwam

Enkele weken geleden werden in Boerskotten te Losser drie nieuwe groeiplaatsen gevonden van de in Nederland uiterst zeldzame Lariksspijkerzwam. Na de Lonnekerberg te Enschede, waar de soort na 42 jaar afwezigheid in 2008 weer werd..


Lees verder 19 augustus 2020   4 jaar oud
Mycoflora en steenmeel

Het belang van mycoflora (schimmels) in de natuur is enorm. Ze vervullen allerlei rollen in onze ecosystemen en zijn cruciaal voor de weerbaarheid van hogere organismen. Door verzurende stikstofdepositie zien we echter een..


Lees verder 18 augustus 2020   4 jaar oud

Een van de eerste schimmels die op verse mest verschijnen zijn de kogelschieters. Deze bijzondere zwammen lijken op kleine kanonnen, omdat ze hun sporenpakketjes weg kunnen schieten. In juli 2020 is in Landgraaf een nieuwe soort..


Lees verder 5 augustus 2020   4 jaar oud

Nu de laatste jaren de zomers droger en warmer worden, valt er voor liefhebbers van paddenstoelen minder te genieten. Gelukkig kunnen we in een verloren hoekje nog altijd een klein paddenstoelentuintje aanleggen. Met een beetje..


Lees verder 15 juli 2020   4 jaar oud

Slijmzwammen worden vaak gezien als een bepaalde groep zwammen, maar dat is niet het geval. Ze nemen een eigen plek in onder de amoebe-achtige organismen. Onlangs werd in Swalmen het zeldzame Bultig dropkussen aangetroffen...


Lees verder 1 juli 2020   5 jaar oud

In juni vallen veel meerjarige houtzwammen op vanwege de aanwezigheid van een nieuwe poriënlaag. Veel houtzwammen zijn echter eenjarig of leven zelfs nog korter. De opvallendste is wel de Zwavelzwam met zijn zwavelgele en oranje..


Lees verder 24 juni 2020   5 jaar oud
Permanent kwadraat met jonge aanplant en raster

Om de effecten van (herstel)maatregelen en werkzaamheden door de jaren heen goed te volgen en in kaart te brengen, is een zorgvuldige monitoring onmisbaar. Vandaar dat de we dit zoveel mogelijk integreren in de projecten die de..


Lees verder 23 juni 2020   5 jaar oud

Op 4 juni deed een lid van de Nederlandse Mycologische Vereniging een merkwaardige vondst in het westelijk deel van het Robbenoordbos. In de humuslaag van een drooggevallen greppel vond hij een aantal eigenaardig uitziende..


Lees verder 17 juni 2020   5 jaar oud

Voor de totstandkoming van een determinatiewerk over russula's worden vrijwilligers gezocht om mee te helpen bij het verzamelen van russula's, de collecties te beschrijven en te determineren...


Lees verder 10 juni 2020   5 jaar oud

De afgelopen weken werden in het Limburgse Belfeld honderden witte Beekmijtertjes gevonden. Belfeld is pas de tweede plaats in Nederland waar deze variant van dit waterminnende zwammetje werd gevonden. Ook in de rest van Europa..


Lees verder 27 mei 2020   5 jaar oud

Archief