Natuurberichten
Categorie: Planten
Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over planten door onder andere Stichting FLORON, het Nederlands Instituut voor Ecologie en Wageningen University & Research. De plantenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van plantensoorten, seizoenveranderingen, bloei, bladontplooiing, rijping van vruchten, bladverkleuring en bladval, exoten, weersinvloeden op planten en de uiteenlopende interacties met allerlei diersoorten. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle plantenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.Pagina 127 van 208 - 2073 Resultaten

De lente is begonnen, het Geuldal ontwaakt. De voorjaarsflora, met velden vol daslook en bosanemoon, is hier elk jaar weer verbluffend. Dat het Geuldal in Zuid-Limburg een paradijs is voor voorjaarsbloemen weten veel mensen. Maar..

Het zijn de interacties tussen wortels die er voor zorgen dat de grote soortenrijkdom van wilde plantengemeenschappen blijft bestaan. Scheidend hoogleraar Frank Berendse van Wageningen University hekelt het huidige ammoniak- en..
Biobouwers zoals zeegras, slijkgras en mosselen blijken veel belangrijker voor de biodiversiteit in kustgebieden dan tot nu toe gedacht. Nieuw internationaal onderzoek geleid door Nederlanders laat zien dat de biobouwers een..
Na de extreem vroege start van de voorlente door de warmste december ooit leek de afgelopen weken de ontwikkeling van de lente vrijwel stil te staan. Narcissen en krokusjes bloeien daardoor extreem lang. De voorsprong in de natuur..
Staatsbosbeheer en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) starten een project om Noord-Hollands riet te gebruiken bij de bescherming van de Noord-Hollandse kust. Voordeel voor Staatsbosbeheer: het riet hoeft niet langer..

Er zijn planten die door hun sterke gelijkenis met algemeen voorkomende verwante soorten gemakkelijk over het hoofd worden gezien. Het zijn planten waarvoor je eerst het juiste zoekbeeld moet ontwikkelen. Een van die soorten is..

Zeegrasvelden die cruciaal zijn voor de biodiversiteit en kustbescherming worden op een onverwachte manier bedreigd door klimaatverandering. Tijdens droogte en hittegolven stopt zeegras met het leveren van zuurstof aan..

Het is onderzoekers van Alterra Wageningen UR gelukt om tien verschillende groenten te oogsten van Mars- en maanbodemsimulant. ‘De totale opbrengst op Marsbodemsimulant bleek niet significant te verschillen van aardse potgrond, en..

Biodiversiteit in Europa staat onder druk. Het Europese Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB) geeft aan dat op een deel van de landbouwgrond natuur een belangrijke functie moet krijgen om verdere achteruitgang te stoppen. Tot..

Recent is in Arnhem de zeer zeldzame Muurnavel ontdekt. Deze plant komt oorspronkelijk niet in Nederland voor, maar verwildert waarschijnlijk vanuit tuinen en kan zich dankzij de zachte en vochtige winters van de laatste jaren..