Natuurberichten

Categorie: Planten

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over planten door onder andere Stichting FLORON, het Nederlands Instituut voor Ecologie en Wageningen University & Research. De plantenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van plantensoorten, seizoenveranderingen, bloei, bladontplooiing, rijping van vruchten, bladverkleuring en bladval, exoten, weersinvloeden op planten en de uiteenlopende interacties met allerlei diersoorten. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle plantenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.

Pagina 133 van 208 - 2073 Resultaten

Veenorchis (Dactylorhiza majalis subsp. sphagnicola) staat op de Rode Lijst vaatplanten (2012) onder de categorie 'ernstig bedreigd'.

Op 11 maart deed de Raad van State uitspraak over de aanleg van een weg (project buitenring parkstad Limburg). De uitspraak is onherroepelijk en zet het voortbestaan van de, thans ernstig bedreigde, Veenorchis op losse schroeven...


Lees verder 15 maart 2015   10 jaar oud
moeraswespenorchis

Orchideeënbiotopen beheren kan lastig zijn. Maar wat is het juiste tijdstip voor de geplande werkzaamheden? Met een speciale kalender geeft de W.E.O., per soort een overzicht wanneer je de beheerswerkzaamheden het beste kunt..


Lees verder 8 maart 2015   10 jaar oud

Kalkpurpersteeltje en schaduwdubbeltandmos zijn voor het eerst in Nederland gevonden. Vanochtend werd in Vroege Vogels op Radio 1 bekend gemaakt dat deze twee zeldzame mossen in behoorlijke aantallen groeien aan de rand van het..


Lees verder 8 maart 2015   10 jaar oud
Bijenorchis

De Landtong Rozenburg, midden in de Rotterdamse Haven, blijkt een mooie populatie bijenorchissen te huisvesten. Al jaren worden er enkele exemplaren bloeiend waargenomen. De omstandigheden zijn blijkbaar gunstig voor deze mooie..


Lees verder 8 maart 2015   10 jaar oud
Bloei zwarte els. Foto Paul Busselen

De afgelopen dagen liep de concentratie elzenpollen in de lucht duidelijk op. De komende weken zal de concentratie bij droog weer flink op kunnen lopen. Ook pollen van hazelaar bevinden zich nog in de lucht. Mensen met een..


Lees verder 27 februari 2015   10 jaar oud
Kuifhaarmuts / Orthotrichum comosum

Middenin Hilversum is een nieuwe mossoort ontdekt: de kuifhaarmuts. Nooit eerder in West-Europa gezien en zelfs op wereldschaal nog een nieuweling. In Vroege Vogels Radio maakte Henk Siebel van de Bryologische en Lichenologische..


Lees verder 22 februari 2015   10 jaar oud
Maretak in oude appelboom (foto: Toubib, GNU-FD licentie)

Boswachters van Natuurmonumenten in Limburg wisten niet dat het zo bijzonder was: maretak op een berk. De maretak hangt al enkele jaren in een berk op de Brunssummerheide en omdat maretak hier vele voorkomt, was dit niet eerder..


Lees verder 9 februari 2015   10 jaar oud
Rietorchis

De afgelopen deccenia worden orchideeën in toenemende mate aangetroffen buiten natuurgebieden. Het betreft vaak de soorten Hondskruid, Bijenorchis, Bokkenorchis en Rietorchis. Orchideeënsoorten die net iets minder kritisch zijn..


Lees verder 6 februari 2015   10 jaar oud
Dryopteris pseudodisjuncta in het Purmerbos

Recent is een voor Nederland nieuwe varen ontdekt, de Dryopteris pseudodisjuncta. Op 29 december stuitte Sipke Gonggrijp in het Purmerbos op een voor hem nog onbekende varen. Na thuis in de boeken gedoken te zijn kreeg hij het..


Lees verder 1 februari 2015   10 jaar oud

Bodembacteriën die in het wortelmilieu van planten leven, verminderen de vatbaarheid van planten voor rupsenvraat. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningse entomologen. In de modelplant Arabidopsis konden ze aantonen dat..


Lees verder 31 januari 2015   10 jaar oud

Archief