Natuurberichten

Categorie: Planten

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over planten door onder andere Stichting FLORON, het Nederlands Instituut voor Ecologie en Wageningen University & Research. De plantenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van plantensoorten, seizoenveranderingen, bloei, bladontplooiing, rijping van vruchten, bladverkleuring en bladval, exoten, weersinvloeden op planten en de uiteenlopende interacties met allerlei diersoorten. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle plantenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.

Pagina 135 van 208 - 2073 Resultaten

nieuwe close up Welriekende schroeforchis of Moerasschroeforchis,   Werkgroep Europese Orchideeën, http://www5.knnv.nl/werkgroep-europese-orchideeen

De afgelopen jaren doken er met regelmaat niet-inheemse schroeforchissoorten op in Nederland. In 2014 werden twee nieuwe schroeforchissoorten in Nederland ontdekt. Hoe plausibel zijn deze vondsten nu eigenlijk? En vormen zij een..


Lees verder 16 oktober 2014   10 jaar oud
Kleine schorseneer

In Drenthe staan nog slechts een handvol niet-bloeiende planten van de zeer zeldzame Kleine schorseneer. Zonder actieve maatregelen is deze fraaie soort binnen afzienbare tijd uit Drenthe verdwenen. Om dit te voorkomen werken..


Lees verder 7 oktober 2014   10 jaar oud

De als zeer zeldzaam te boek staande Tengere distel is alleen nog bekend van het voormalige Waddeneiland Wieringen. Hoewel zij hier plaatselijk nog steeds voorkomt heeft Tengere distel het zwaar, zowel het aantal planten als..


Lees verder 26 september 2014   10 jaar oud

Eind mei constateerden meerdere leden van de Werkgroep Europese Orchideeën afzonderlijk van elkaar dat nabij Almere orchideeën waren afgemaaid. Joop ten Dam deed namens de W.E.O. aangifte van de overtreding...


Lees verder 24 september 2014   10 jaar oud
Dennenwolfsklauw

Vrijwilligers van Natuurpunt hebben in het natuurgebied ‘Het grote Netewoud’ te Geel-Bel Dennenwolfsklauw gevonden. Deze plant wordt met uitsterven bedreigd en komt slechts op enkele plaatsen in België voor. Het was al 14 jaar..


Lees verder 23 september 2014   10 jaar oud

De afgelopen drie jaar werkten enkele leden van de Werkgroep Europese Orchideeën aan een nieuw boek De Orchideeën van Nederland. De auteurs willen nu alle waarnemingen van orchideeën volledig krijgen. Geef daarom uw waarnemingen..


Lees verder 21 september 2014   10 jaar oud

Deze zomer ontdekte Willemien Troelstra een voor haar onbekend grasje in Hendrik-Ido-Ambacht. Bij nadere bestudering blijkt het te gaan om Klitgras, een eenjarig gras dat slechts enkele keren eerder in Nederland is opgedoken,..


Lees verder 20 september 2014   10 jaar oud
Alleen handmatige bestuiving van de bloemhoofdjes leverde nog goed zaad op

Het gaat erg slecht met de Kleine schorseneer in Nederland. De resterende populaties produceren nog nauwelijks zaad. Planten die bij elkaar in de buurt staan verschillen genetisch te weinig en de bloeitijd overlapt onvoldoende. Om..


Lees verder 9 september 2014   10 jaar oud
Honingorchis

Na 15 jaar afwezigheid is deze zomer de Honingorchis terug in de Noord-Hollandse vastelandsduinen. De vondst werd gedaan op het Kennemerstrand, een jonge duinvallei in Zuid-Kennemerland. De afgelopen jaren was deze soort maar van..


Lees verder 8 september 2014   10 jaar oud
Bladeren van de witte paardenkastanje meer dan de helft verkleurd.

Bij heel veel boomsoorten beginnen de bladeren al een herfstkleur te krijgen en bladeren vallen al van de bomen. De bladverkleuring en bladval komen daarmee onverwacht zo’n drie tot vier weken eerder dan normaal op gang. De..


Lees verder 7 september 2014   10 jaar oud

Archief