Natuurberichten

Categorie: Strand en zee
Uitgever: ARK Rewilding Nederland

ARK Rewilding Nederland verlegt grenzen voor wilde natuur met als resultaat robuuste natuurgebieden waar natuurlijke processen hun gang mogen gaan. Dat levert een grote rijkdom aan landschappen, planten en dieren op. Bovendien genereert die natuur inkomsten voor bijvoorbeeld recreatie, delfstoffenwinning en gezondheid. Vrij toegankelijke natuur is spannend én voorwaarde voor de betrokkenheid van mensen.

Pagina 1 van 6 - 53 Resultaten

Noordzee

De net verschenen derde druk van 'Wildernis in eigen land' van Jeroen Helmer is uitgebreid met een extra hoofdstuk over de grijze walvis. Vroeger zwommen ze in groten getale in de Noordzee en de Waddenzee. Kan dat ooit weer zo..


Lees verder 13 juli 2025   1 week oud
ARK's oesterkorven tillen de jonge oesters iets van de zeebodem af.

Terwijl politici en beleidsmakers zich op de 2025 UN Ocean Conference bogen over de bescherming van ’s werelds oceanen en zeeën, werden deze week voor de kust van Zeeland en Zuid-Holland miljoenen jonge oesters uitgezet om nieuwe..


Lees verder 15 juni 2025   1 maand oud
Dode dieren brengen veel leven in de brouwerij. Zilvermeeuwen, kwikstaarten en lopertjes komen snel af op het kadaver en het leven eromheen.

Dode dieren spelen een belangrijke rol in de mineralenkringloop en trekken veel andere soorten aan. In natuurgebieden blijven kadavers daarom steeds vaker liggen. Om de invloed van zeekadavers op andere diersoorten te onderzoeken..


Lees verder 4 mei 2025   2 mnd oud
Francesc Montserrat zoekt in het rif naar verschillende Noordzeesoorten.

Maar een paar keer per jaar kun je – met droge voeten – sporen van de misschien wel meest ongeziene dieren van Nederland ontdekken: de bodemdieren van de Noordzee. Alleen bij extreem laagtij komen ze tevoorschijn. ARK Rewilding..


Lees verder 6 april 2025   3 mnd oud
Link: riffen groeien bij voldoende rust op de bodem. Rechts: de door sleepnetvisserij aangetaste zeebodem.

Stichting Doggerland en ARK Rewilding Nederland stappen opnieuw naar de rechter voor bescherming van een natuurgebied in de Noordzee. Op de Doggersbank, een speciaal aangewezen Natura 2000-gebied op zee, mag nog altijd..


Lees verder 9 januari 2025   6 mnd oud
Koudwaterkoralen, zeeanemonen, hydroïdpoliepen en ook oesters hebben een harde ondergrond nodig om zich aan te hechten. En dat is zeldzaam op de zanderige bodem van de Noordzee.

Leden van het Noordzeeteam van ARK Rewilding Nederland gingen afgelopen zomer op expeditie naar de Borkumse Stenen. Ze ontdekten een enorme natuurlijke rijkdom, maar de zoektocht naar de vorig jaar afgezonken oesterkorven liep..


Lees verder 1 december 2024   7 mnd oud
Niels zet een Europese steur uit

De Europese steur, ooit de grootste vis van Nederland, verdween rond 1950 door overbevissing, kanalisatie en watervervuiling. Nu wordt in het Rijnstroomgebied gewerkt aan herintroductie met honderden uitgezette jonge steuren. Dit..


Lees verder 23 november 2024   7 mnd oud

Als landdieren kunnen wij ons maar moeilijk voorstellen wat er onder water in de Noordzee leeft. We weten maar weinig over wat er gebeurt in die grote zoutwaterplas. Deze maand brengen twee gloednieuwe producties daar verandering..


Lees verder 22 september 2024   9 mnd oud

Duikers bezochten deze week de jonge oesters die in 2023 werden uitgezet bij de Voordelta. Op het strand werd er een aantal onderzocht. Zeebioloog Ernst Schrijver van ARK Rewilding Nederland: “Ik heb veel levende oesters gezien!..


Lees verder 14 juli 2024   1 jaar oud
Europese Atlantische steur

In de zomer van 2023 werden 74 jonge steuren uitgezet in de Biesbosch. Allemaal met een klein zendertje. Hun bewegingen werden gevolgd door ontvangers aan 80 boeien langs de route naar zee. De onderzoeksresultaten zijn nu bekend. ..


Lees verder 2 juni 2024   1 jaar oud

Archief