Natuurberichten
Categorie: Strand en zee
Pagina 98 van 128 - 1273 Resultaten

De afgelopen weken legden onderzoekers in de Waddenzee proefvlakken aan met biologisch afbreekbare structuren van kokosmatten en speciale ‘kratjes’ gemaakt van aardappelresten uit een patatfabriek. De structuren moeten aanhechting..
Klein, sierlijk en met een prachtig paars randje; het kwalletje dat bioloog Lodewijk van Walraven van het onderzoeksinstituut NIOZ ontdekte is echt een schoonheid. Hij vond de medusekwal op 18 maart bij het Balgzand in de..

Bruinvissen komen jaarrond in de Oosterschelde voor maar blijken slechts mondjesmaat door de Oosterscheldekering te zwemmen. Dit blijkt uit onderzoek van Stichting Rugvin. Vorig jaar kwam al aan het licht dat de bruinvissterfte in..

Zeker 18 zeeappels heeft de TX19 onlangs gevangen toen zij aan het vissen was bij de Klaverbank in de Noordzee. Zij heeft ze meegenomen en naar Ecomare gebracht. Inmiddels zijn deze kleurrijke dieren te zien in het Zeeaquarium...

Sinds enkele weken verblijft er een jonge Grijze zeehond in de oostelijke Oosterschelde. Het dier is in het geheel niet schuw en zoekt zelfs actief het gezelschap van sportduikers onder water op. Ook bij eb aan de laagwaterlijn is..

Op het wad bij Griend werd een paartje snotolven ontdekt. Ze zwommen in een poeltje rondom een ijzeren staaf toen het laag water was. Schipper Bram Fey, van het onderzoeksschip Navicula, zette de vissen op film. In deze tijd van..

Op de kade in de visserijhaven van Oudeschild op Texel staat op een pallet een grote, vaalrode zwerfkei. Er lagen een paar brokstukken omheen, maar die zijn al door souvenirjagers meegenomen. De kei is een paar weken geleden in de..
Ten oosten van de Klaverbank in de Noordzee ving de Texelse kotter TX 94 'Avontuur' vorige week een bijzondere vis. De bemanning had deze vis nog nooit eerder gezien. Toch gaat het hier om een vrij normale bewoner van de Noordzee,..

Koudwaterkoraalriffen vormen langs de Europese continentale helling in de oostelijke Atlantische Oceaan een rif dat niet onderdoet voor het Great Barrier Reef. NIOZ onderzoeker Christina Mueller laat in haar proefschrift zien dat,..

In de winter van 2012-2013 werd voor het eerst de Gekraagde vlokslak in de westelijke Oosterschelde aangetroffen. In het voorjaar van 2013 was hij weer verdwenen zonder dat er eisnoeren waren aangetroffen. Het was toen niet zeker..