Natuurberichten
Categorie: Vlinders
Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over vlinders door onder andere De Vlinderstichting en Wageningen University & Research. De vlinderberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van vlinders, rupsen en eitjes, invloed van weer, nieuwe soorten, bedreigingen, aantallen, natuurbeheer, bermen, vlinders in de tuin, bestuiving, vlinderbloemen. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle vlinderberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.Pagina 145 van 209 - 2088 Resultaten
Een aantal zeldzame blauwtjes in Nederland, zoals Gentiaanblauwtje, pimpernelblauwtje en donker pimpernelblauwtje, heeft een bijzondere levenswijze. De rupsen brengen een groot deel van hun leven door in mierennesten onder de..

Het mooie weer maakte van het zevende vlindertelweekend van Natuurpunt een succes. Vier keer zoveel deelnemers als vorig jaar telden vlinders in hun tuin en ook de vlinders zelf waren talrijk aanwezig. Gemiddeld werden 26..
De tuinvlindertelling 2013 was een enorm succes. Er deden meer dan 6000 tuinen mee en daarin werden meer dan 160.000 vlinders geteld. Duidelijke winnaar was de dagpauwoog, die in vrijwel alle tuinen werd gezien. Zilver was voor de..

Het is klein, bruin en het gaat vooruit. Wat is het? Het is het Kaasjeskruiddikkopje, een dagvlindertje met een mooie naam, maar een onopvallend bruin uiterlijk. Deze vlinder gaat niet alleen letterlijk vooruit, maar ook..
Op 2, 3 en 4 augustus 2013 organiseert De Vlinderstichting voor de vijfde maal de landelijke tuinvlindertelling. In dit weekend zal overal in Nederland gespeurd worden naar vlinders in de tuin. Zal de kleine vos weer het meest..
Op bedrijventerreinen, maar ook in stedelijk gebied liggen grote stukken land braak. Ze zijn bestemd voor woningbouw of nieuwe bedrijven, maar zeker door de huidige crisis zullen ze jarenlang niet bebouwd worden. Kansen voor de..

Warm zomerweer is optimaal voor insecten, of dat zou je denken. Maar té warm is ook niet goed. Bij temperaturen boven 30°C is er beduidend minder insectenactiviteit. Wie een vlinderwandeling wil maken, doet dat bij heet zomerweer..
De duinparelmoervlinder vliegt veel en goed dit jaar. Goed nieuws voor deze bedreigde soort. Niet alleen worden er veel gezien op de bekende plekken, maar de soort blijkt ook flinke afstanden te zwerven...

Sinds het begin van de maand is België een vlindersoort rijker: de dikkopmot Enolmis acanthella. Dat nieuwe kleine micro-nachtvlinders aan de Belgische lijst worden toegevoegd, gebeurt bijna met de regelmaat van de klok. Maar deze..
In het natuurgebied Duin en Kruidberg zijn de afgelopen weekenden wel honderd duinparelmoervlinders waargenomen. Vrijwilligers en boswachters van Natuurmonumenten zijn verrast door de zeer hoge aantallen van deze zeldzame..