Natuurberichten
Categorie: Vlinders
Uitgever: De Vlinderstichting
De Vlinderstichting zet zich in voor het behoud en herstel van dag- en nachtvlinders en libellen.
Pagina 15 van 162 - 1615 Resultaten

Vorige week was de dag van de trekvogels. Vogeltrek is een bekend fenomeen, maar er zijn ook trekkende nachtvlinders. Soms trekken zij wel honderden tot duizenden kilometers! Sommige van deze soorten komen jaarlijks in grote..

Het zijn jaarlijks regelmatig terugkerende vragen die in de herfst bij De Vlinderstichting binnenkomen: “Wat doet die vlinder op mijn zolder?” En “moet ik hem voeren, want ze verhongeren zo toch?” En ook ieder jaar is onze..

Veel mensen denken dat het vlinderseizoen na september wel is afgelopen. Toch zijn er het hele jaar door vlinders te zien. Er zijn zelfs soorten die pas vanaf september uit de pop kruipen. De herfstuilen bijvoorbeeld. Nu en de..

Het bont zandoogje is een algemene vlinder, die inmiddels in het hele land voorkomt. Dat was een jaar of dertig geleden wel anders. Toen was het een echte bosvlinder die een beperkte verspreiding had in Nederland. Het bont..

Van half september tot half oktober is de vliegtijd van de vier soorten witvleugeluilen in Nederland. Nu is dus de periode om naar deze soorten op zoek te gaan, maar hoe herken je ze? En zijn het wel echt vier verschillende..

Zo eind september en begin oktober krijgen we bij De Vlinderstichting regelmatig vragen van mensen die een rups hebben gevonden en willen weten welke vlinder dat wordt. Nu zijn veel rupsen lastig op naam te brengen omdat er zoveel..

Weeskinderen zijn grote en fraai gekleurde nachtvlinders. Ze zijn dan ook erg geliefd bij nachtvlinderaars. Het karmozijnrood weeskind is meer nog dan rood en het blauw weeskind heeft een bijna mythische status. Dat komt doordat..

De herfst is een prima nachtvlindertijd. Als je nu en de komende weken op zoek gaat naar nachtvlinders, door te stropen, dan kun je flink wat uilen en andere motten te zien krijgen. Er is een aantal algemene soorten die alleen of..

De levensvatbaarheid van het gentiaanblauwtje staat onder druk. Een stikstof- en droogtegevoelige habitat, een zeldzame waardplant en waardmieren waarover nog veel onbekend is, zorgen voor veel vragen over de beste route naar..

Al sinds een jaar of tien inventariseert de KNNV-nachtvlinderwerkgroep Haarlem nachtvlinders in de Kennemerduinen. Met smeer en een nachtvlinderopstelling worden maandelijks bij Bezoekerscentrum De Kennemerduinen nachtvlinders en..