Natuurberichten
Categorie: Vlinders
Uitgever: De Vlinderstichting
De Vlinderstichting zet zich in voor het behoud en herstel van dag- en nachtvlinders en libellen.
Pagina 33 van 162 - 1615 Resultaten

Op vrijdag 3 en zaterdag 4 september zijn er op tientallen plekken in het land nachtvlinderactiviteiten gepland. Op veel plaatsen wordt met licht en laken genachtvlinderd en er zijn ook plekken waar wordt gestroopt. De..

Alle vlinders zijn eerst rups geweest, dus als je vlinders ziet, betekent dit dat er ook rupsen moeten zijn geweest. Als je eens goed in je tuin gaat speuren, kom je soms hele leuke verrassingen tegen. Zo vonden wij, in ons kleine..

Van onze Zweedse collega’s kregen we het bericht dat er daar een invasie plaatsvindt van de rouwmantel. Vanaf half juli wordt deze grote, spectaculaire vlinder veel meer gezien dan in andere jaren, vooral in het zuidoosten van..

Ook dit jaar is er een Nationale Nachtvlindernacht, op 3 en 4 september. De zon gaat dan om ongeveer tien voor half negen onder en dat betekent dat voor half tien de eerste nachtvlinders gezien kunnen worden. Op vele plaatsen,..

Veel telefoontjes ontvangt De Vlinderstichting de laatste dagen van mensen die enthousiast vertellen dat ze een spaanse vlag hebben gezien. En niet alleen uit Limburg, waar de vlinder redelijk veel voorkomt, maar ook van..

De heivlinder kent in Nederland twee verspreidingskernen: de drogere heidevelden op de zandgronden, en de droge delen van de duinen langs de hele kust. Al jaren weten we dat de heivlinder achteruitgaat. Vooral in het binnenland..
Het boomblauwtje heeft een aantal generaties per jaar. De rupsen leven op bloemknoppen. In het voorjaar worden eitjes afgezet op bijvoorbeeld sporkehout en hulst, die dan bloemknoppen hebben. In de zomer is klimop een goede..

Het is zeker geen zeldzaamheid, maar toch is bijna iedereen die een kolibrievlinder te zien krijgt enthousiast. Het is dan ook door het gedrag een bijzondere vlinder en het is altijd onverwacht als je er een ziet. Zo is hij er en..

De donker pimpernelblauwtjes hebben zware tijden te verduren gehad. In juli 2020 werd 70 tot 80 procent van hun leefgebied gemaaid. De vlinders die uit de mierennesten naar het daglicht kropen kwamen terecht op een geklepelde..

Nog maar een jaar of vijf in Nederland en inmiddels al in alle provincies gezien en zelfs al eentje op de Wadden. Het scheefbloemwitje is met een razendsnelle opmars bezig. De zomer, van juli tot september, is de tijd dat deze..